Politie treedt op in Asser overlastwijken: 'Grootste oproerkraaiers hard aanpakken'

ASSEN - De grootste oproerkraaiers er tussenuit halen en die hard aanpakken. Dat is volgens de politie de manier om de overlast in de Asser wijken Lariks en Pittelo aan te pakken.
Al jaren zorgt een groep jongeren voor problemen in die wijken en dit weekend stelde de gemeente Assen opnieuw een samenscholingsverbod in. "Het gaat om een groep van vijf tot dertig personen", zegt politiechef Noord-Drenthe Anko Lange over de overlastveroorzakers. "We proberen met hen in contact te komen en te blijven om samen naar oplossingen te zoeken. Als het niet anders is dan moeten we optreden, bijvoorbeeld door het instellen van een samenscholingsverbod."
Structurele oplossingen
De politie probeert nu de grootste oproerkraaiers er tussenuit te halen. "Dat doen we door te signaleren, kijken wat ze aan het doen zijn. Ze kunnen vervolgens gebiedsverboden krijgen. We kijken ook naar de achtergrond en gezinssituatie van de jongeren. We proberen zo tot structurele oplossingen te komen", zegt Lange. "We hebben het idee dat deze aanpak werkt, want er vindt gedragsverandering plaats binnen de groep."
Lees ook: Kritiek op samenscholingsverbod in Assen: 'Ik denk dat het erger gaat worden'
Verplaatsing overlast
In 2013 werd in de wijk Pittelo ook al een samenscholingsverbod ingesteld. Dat leidde toen tot aanhoudingen en veroordelingen, waarna het een tijd rustiger was in de buurt. Wel nam de onrust in de naburige wijk Lariks toe. "Dat is ook nu weer een mogelijkheid, maar we hopen en denken dat dat wel mee zal vallen. Als de overlast zich verplaatst gaan we kijken wat we daar weer aan kunnen doen", aldus Lange.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.