Sluis Meppelerdiep een week lang dicht voor scheepvaart

ZWARTSLUIS - Meppel wil graag grotere binnenvaartschepen in de haven. Dat betekent wel dat de toegang tot Meppel bij het dorp Zwartsluis grondig moet worden aangepakt. Deze week is Rijkswaterstaat begonnen met een nieuwe fase in de aanpassing. Scheepvaartverkeer kan er de hele week niet door.
De sluis is te klein voor de schepen die ze graag in Meppel zien. Bovendien is de Meppelerdiepsluis afgesloten als het hoog water is. Dat is vervelend voor het scheepvaartverkeer. Bij Zwartsluis wordt de sluis daarom aangepast, zegt Wouter Jansen van Rijkswaterstaat. "Er worden nu eerst damwanden geplaatst en een betonnen sluisdrempel afgezonken voor een speciale deur. In geval van hoog water wordt de deur gesloten".
Ook bij hoog water naar buiten
Met de deur is het mogelijk de sluis te openen bij hoog water. "De schepen kunnen we schutten bij hoog water. Nu kunnen ze er niet door. Straks wel." Schepen varen naar binnen, er wordt water ingelaten om het peil binnen en buiten de sluis gelijk te krijgen en de deur kan weer open.
Omvaren
Het scheepvaartverkeer kan er deze week niet door. Ook de pleziervaart niet. Die moet via Blokzijl naar Meppel. Volgende week is de doorvaart weer open. Maar volgens Jansen zijn we er nog niet. "De vaarweg zal de komende maanden nog twee of drie keer een week gestremd zijn."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.