Dorpswinkeliers De Wolden zoeken gezamenlijke toekomst

ZUIDWOLDE - Samenwerken om het hoofd boven water te houden. Volgens Sietze Koetsier van Ondernemersplatform De Wolden hebben winkeliers in die gemeente geen andere keuze. Samen met de gemeente werken de winkeliers aan een toekomstvisie.
Koetsier is een van de twintig ondernemers die als klankbord diende in het onderzoek
Vitale noordelijke dorpen en steden
. Winkelgebieden moeten als een coöperatie samen een visie en strategie opstellen, zegt MKB-Noord. Het document geeft daarvoor een stappenplan.
Legio bedreigingen
De bedreigingen zijn legio. Krimp, vergrijzing, de crisis, veranderd koopgedrag. Ook de mogelijke komst van een Factory Outlet Center in Assen is een bedreiging, zeker voor de kledingwinkels in Zuidwolde, zegt Koetsier. Maar er is meer. Koetsier: "In Steenwijk zijn ze bezig met een hypermarkt, dat is 25 kilometer van Ruinerwold en dat zal de ondernemers omzet kosten."
Overheid nodig
Het is best wel lastig om als ondernemer samen met de overheid een toekomstplan te maken, vindt Koetsier. "Als ondernemer wil je weinig regulering vanuit de overheid. Maar anderzijds ontwikkelen er zich zaken over de hoofden van ondernemers heen en dan ben je de overheid nodig om die zaken goed in beeld te brengen. En dan zul je ook wat regels moeten maken. "
"Je moet uitgaan van je eigen kracht. Als je zomers wat toeristische aanloop hebt dan zoek je het als dorp in wat kleine winkels met leuke dingen. Maar voor een dorp als Ruinerwold is het belangrijk dat mensen er ook de dagelijkse boodschappen kunnen doen."
Winkeliers zonder opvolging
De coöperatieve samenwerking tussen winkeliers betekent dat winkeliers hun eigen toekomstplan delen. "Je moet van de winkeliers die er nog zijn, weten hoe ze denken dat ze er over tien jaar voorstaan. Als ze bijvoorbeeld geen opvolging hebben, dan moeten we nu al gaan nadenken over de invulling die we daaraan geven."
Retailvisie provincie
De provincie is ondertussen ook bezig met de opstelling van een retailvisie, een visie op de toekomst van winkelgebieden in Drenthe. Voor de zomer wordt die verwacht. Gedeputeerde Henk Brink: "Ik heb nog niemand gesproken die zich geen zorgen maakt over de toekomst van winkelgebieden."
Praktisch plan
Zo ontstaan er visies op lokaal, gemeentelijk en provinciaal niveau, waarbij Drenthe haar visie afstemt met de provincie Groningen. "Ik probeer het niet te groot te maken, want het moet niet verzanden. Het moet praktisch blijven en er moet wat gebeuren. Maar er moet tegelijk ook wel onderlinge afstemming zijn, ook bij de ondernemers."
Uitdaging ondernemers
De gedeputeerde hoopt vooral veel goede ideeën te krijgen van de ondernemers: "Ik daag ondernemers uit om op lokaal niveau aan de slag te gaan. De ondernemers moeten er in geloven en zij zullen met goede plannen moeten komen. Het gaat om leefbaarheid en daar hebben we de ondernemers bij nodig."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.