Wie is er schuldig aan het miljoenenverlies bij de WMD?

De WMD in Indonesië (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
De WMD in Indonesië (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
ASSEN - Een heel vervelende kwestie en hij zit er mee in zijn maag. Maar voorzitter Geert Jan Jansen van de raad van commissarissen van de Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) wil nog geen schuldige aanwijzen voor het miljoenenverlies dat het waterbedrijf heeft geleden in Indonesië.
Wel is duidelijk dat er informatie door de directie van de WMD voor de raad van commissarissen is achtergehouden. En dat kan niet, vindt Jansen.
Interim-directeur Peter Glasbeek deed na het vertrek van de vorige directeur, Karst Hoogsteen, onderzoek naar de financiële stand van zaken bij de WMD. Het kernbedrijf is gezond, maar de projecten in Indonesië leveren het Drentse nutsbedrijf een miljoenenverlies op. Zo erg zelfs, dat de WMD de jaarcijfers van 2013 heeft aangepast en zo'n dertien miljoen euro heeft weggezet om de tekorten te kunnen betalen. Dat geld is weg.
Schade beperken
Jansen zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek. "We weten de feiten nu en we hopen de schade te beperken. Zowel de financiële schade als de reputatieschade. Het vervolg moet nu zijn dat we alle cijfers doortrekken in de jaarrekeningen van 2014 en 2015." De bedrijven waarin de WMD een aandeel heeft, hebben in het onderzoek een waarde gekregen. Maar die waarde ligt niet hoger dan een paar ton, terwijl er miljoenen in gepompt zijn. Jansen hoopt dat er geld te halen is in Indonesië.
Voormalig directeur Karst Hoogsteen wilde volgens Jansen nooit duidelijkheid geven over de stand van zaken. Pas sinds een week of zes zijn alle gegevens boven tafel. Gegevens die een ander licht laten schijnen op de WMD-bedrijven in Indonesië. Zo is er een kritisch rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de buitenlandse investeringen van de WMD dat de raad van commissarissen nooit heeft bereikt. Dit rapport geeft aan dat het effect van alle investeringen maar klein is. Jansen: "Ik betreur het dat ik die informatie niet heb. Die heb je nodig om je werk te kunnen doen."
Raad van commissarissen heeft niet gefaald
De raad van commissarissen van de WMD bestaat uit voorzitter Geert Jan Jansen, burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden, oud-burgemeester Hans Van der Laan van Noordenveld, voormalig wethouder Tiens Eerenstijn van Hoogeveen, ondernemer Marlies van Wijhe uit Zwolle en oud-burgemeester Sjoerd Kremer van De Wolden. Die laatste is inmiddels vertrokken, nadat de interim-directeur de opdracht kreeg om de financiële kant van het verhaal te onderzoeken.
Maar of de raad van commissarissen in deze kwestie gefaald heeft? Jansen: "De commissarissen hebben niet gefaald. Als wij niks hadden gedaan, dan was er nu ook nog niks gebeurd. In 2014 zijn we begonnen om de kwestie scherp te krijgen. Toen wisten we een heleboel niet. Daarom is ook de commissie De Boer ingesteld en de conclusies hebben we serieus genomen."
Ondoorzichtig en risicovol
De commissie De Boer concludeerde dat de directeur van de WMD ondoorzichtig en risicovol opereerde in Indonesië. Ook schrijft deze commissie dat ze moeilijk aan alle gegevens konden komen. Volgens De Boer is de WMD er om te zorgen voor goed en betaalbaar drinkwater en moeten nevenactiviteiten worden afgebouwd. Dat is inmiddels gaande.
Uiteindelijk is directeur Karst Hoogsteen vervroegd met pensioen gegaan. Overigens niet vanwege de problemen in Indonesië. Om welke reden wel wil Jansen niet zeggen. De verklaring is dat er een verschil van mening is over hoe je een bedrijf als de WMD moet aansturen. Deze verklaring is in onderling overleg afgesproken.
Wie is schuldig?
Of er een schuldige is aan te wijzen? Ook op die vraag gaat Jansen niet in. "Ik verwijt niemand iets op dit moment. Ik heb nu de feiten. Oordelen is niet aan mij. Ik ga over de WMD en daar ligt nu een probleem dat moet worden opgelost." Of er nog gekeken wordt of de oud-directeur aansprakelijk gesteld kan worden, wil Jansen niet zeggen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.