Bieuwke O. krijgt vijf jaar en tbs met voorwaarden voor wurgmoord Emmen

Bieuwke O. tijdens de rechtszaak (tekening: Annet Zuurveen)
Bieuwke O. tijdens de rechtszaak (tekening: Annet Zuurveen)
EMMEN - De 52-jarige Bieuwke O. uit Emmen is door het gerechtshof in Leeuwarden voor doodslag en poging doodslag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden.
De vrouw doodde haar man en heeft ook geprobeerd om haar dochter te doden.
Uit het leven stappen
De vrouw werd op 24 januari 2015 aangehouden na een aanrijding in het Duitse Löningen. Ze had gedronken en gaf aan de Duitse agenten direct door dat ze haar 53-jarige partner had gewurgd in bed. Later verklaarde ze dat zij ook heeft geprobeerd om haar dochter te wurgen. "Het was het plan om met het hele gezin uit het leven te stappen", zei de vrouw tijdens een eerdere zitting.

Alcoholvergiftiging

O. werd door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging. Maar ze ging in hoger beroep. Volgens haar advocaat Tjalling van der Goot is er onduidelijkheid over de doodsoorzaak van de man. "Het slachtoffer had 3,3 promille alcohol in zijn bloed en dus kan ook alcoholvergiftiging heel goed de doodsoorzaak zijn", aldus Van der Goot.
Gerechtshof
Volgens het hof was er geen sprake van moord omdat ze haar man niet met voorbedachte rade heeft gedood. Het hof oordeelde dat de vrouw in een opwelling handelde, daarom wordt doodslag en poging doodslag bewezen geacht.
Verminderd toerekeningsvatbaar
Het gerechtshof stelt dat de Emmense sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen zij haar man doodde. Als verweer voerde de advocaat aan dat de man ook door alcoholvergiftiging om het leven kan zijn gekomen. Dit verweer werd door de hogere rechters verworpen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.