Coevorden presenteert toekomst bibliotheken: dorpen houden kleine vestigingen

COEVORDEN - De stad Coevorden houdt een volwaardige bibliotheek, Sleen krijgt een goede dorpsvestiging en in dorpen als Schoonoord en Oosterhesselen komen kleine uitleenpunten. Dat zijn de belangrijkste voornemens in de nieuwe toekomstvisie voor de bibliotheken.
De visie is de afgelopen maanden uitgewerkt door de stichting bibliotheken Coevorden. Die heeft de laatste jaren flink moeten inleveren. Even dreigde alleen de bieb in Coevorden open te kunnen blijven, maar de gemeenteraad drong aan op een beter plan. "En dat ligt er nu. We kunnen hier goed mee leven", zegt voorzitter Jan van Selm van de bibliotheken.

XS-bibliotheek
De grootste veranderingen komen in de middelgrote dorpen. "Een XS-bibliotheek noemen we dat", legt Van Selm uit. "Op een kleiner oppervlak bieden we daar de boeken uit het assortiment aan die het meest wordt uitgeleend. Als je het hebt over locaties dan denken we aan ouderencentra en scholen. Trouwens, er komen ook uitleenpunten op alle scholen in de gemeente."

Ook wethouder Jeroen Huizing is tevreden over het plan. "Ik ga met een voorstel naar de raad om jaarlijks een subsidie van 550.000 euro toe te kennen. Dat is een ton meer dan we voorheen wilden toekennen."

Zelf meedenken
In de dorpen waar een XS-bibliotheek komt moeten de inwoners ook vooral zelf meedenken over locatie en invulling. In Aalden, waar de bibliotheek vorig jaar moest sluiten, zijn ze daar al volop mee bezig. "En dat ziet er hoopvol uit", vertelt Michel de Heij van Dorpsbelangen. "Een stuk of tien organisaties, zoals scholen en het AZC, zijn bezig met plannen voor een KCOC, een kennis, cultuur en onderwijscentrum. We willen een flink aantal activiteiten bundelen in het voormalige bibliotheekgebouw."