Bewoners vakantiehuisjes: 'Ik laat me niet uitzetten'

NORG - "Permanente bewoning mag dan wel niet officieel, maar er is hier een situatie ontstaan." Dat zei Sjoerd Driest vandaag tegen de bestuursrechter in Groningen. Driest vertegenwoordigt twee bewoners van de Oosterduinen, die protesteren tegen een dwangsom van 15.000 euro van de gemeente Noordenveld.
De Oosterduinen is een drieduizend hectare groot bosterrein bij Norg met honderden recreatiebungalows. Die woningen worden grotendeels al sinds jaar en dag vast bewoond. Veel bewoners hebben daarvoor een gedoogvergunning.
Geen gedoogverguning
Harry Luders en zijn vrouw Jechiena Poel hebben geen gedoogvergunning. Luders kocht het huisje in 1998. Dat was net na een periode waarin de toenmalige gemeente Norg veel gedoogvergunningen verstrekte. Sindsdien gebeurt dat mondjesmaat en alleen als er sprake is van medische of sociale gronden.
Al in 2011 uitspraak Raad van State
De rechtszaak bij de bestuursrechter is opmerkelijk, omdat vijf jaar geleden een vergelijkbare situatie door Luders tot aan de Raad van State werd aangevochten. Toen gaf de hoogste bestuursrechterlijke instantie van Nederland het gelijk aan Noordenveld. De dwangsom van destijds 33.000 euro kon worden geïnd, maar de gemeente liet dat na.
Politieke rugdekking ontbrak
Driest baseerde op die nalatigheid een groot deel van zijn verdediging. "In een jaarverslag van de dienst handhaving staat dat de dwangsom niet is opgelegd, omdat er 'geen politieke rugdekking' was in 2011. Nu is er een nieuw college en komt het politiek wel uit en dan komt er ineens weer een dwangsom. Dat is niet consequent. De bewoners konden er vanuit gaan dat er daarmee een ondubbelzinnige toezegging was dat je er vast mag wonen."
Verkeerd gelezen
Jurist Van Zetten gaf namens de gemeente aan dat de zinsnede 'geen politieke rugdekking' verkeerd gelezen wordt. Volgens de gemeente gaat het alleen om een verduidelijking van de situatie, maar niet om een gemeentelijk besluit.
Speculeren op nieuw beleid
De bestuursrechter gaf daarop te kennen dat speculeren op nieuw beleid nog niet betekent dat hij daar vanuit kan gaan. "De rechtspraak is hierin wat strakker geworden." Ook de huidige discussie in de gemeenteraad over het recreatiewoningenbeleid biedt de rechter geen houvast. Vragen stelde hij wel bij het kleine aantal dwangsommen dat de gemeente oplegt. In de laatste twee jaar zijn dat zes zaken.
'Klopt van geen kant'
De rechter doet binnen zes weken uitspraak. Luders: "Ik weet niet waar dit heen gaat. Maar wat er gebeurd is klopt van geen kant natuurlijk. Ik woon er nog lang genoeg en laat mij er niet uitzetten."
De bestuursrechter doet binnen zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.