Kleinschalige zorgaanbieders in Emmen naar de rechter om nieuwe Wmo-regeling

EMMEN - Een aantal kleinschalige zorgaanbieders in Emmen spant een kort geding aan tegen de gemeente. Ze doen dit omdat ze het niet eens zijn met een nieuwe Wmo-regeling die de gemeente Emmen wil invoeren.
Emmen wil de gemeente opdelen in zes gebieden, met elk een grote zorgaanbieder als hoofdaannemer. Die moet samen met de kleinschalige zorgaanbieders gaan uitmaken wie binnen dat deel van de gemeente de zorgtaak mag uitvoeren.

Onduidelijkheid
"Er is nog niet bekend wie in welk gebied de hoofdaannemer wordt", zegt Reg Mulder van Bureau Lagro, dat kleinschalige zorgaanbieders in Noord-Nederland ondersteunt bij de Wmo. "Het is voor de kleinschalige zorgaanbieders onduidelijk waar ze heen moeten. Ze moeten nu bij verschillende grote zorgaanbieders langs met contractaanbiedingen, terwijl ze misschien niet eens bij de juiste hoofdaannemer zijn."

Zorg in gevaar
Volgens Mulder komt de zorg van cliënten in gevaar. "Stel dat jij als autist van het ene zorggebied naar het andere verhuist, dan krijg je de zorg van een nieuwe hoofdaanbieder en mag je bijvoorbeeld niet meer naar de dagbesteding uit jouw vorige zorggebied. Dat kan echt niet."

Overstappen
Het is erg vervelend voor kwetsbare cliënten, zegt Mulder: "Dat geldt juist voor mensen die moeite hebben met veranderingen, waarvan er veel zijn in deze doelgroep. Zij moeten volgens de huidige plannen in januari plotseling overstappen naar een andere zorgaanbieder."

Kort geding
Bureau Lagro vindt dat de zorg per vakgebied gesplitst moet worden en niet per regio, zodat bijvoorbeeld één zorgaanbieder in alle zes gebieden de dagbesteding verzorgt. "Dit soort voorstellen hebben de kleinere zorgaanbieders tijdens de aanbestedingsperiode ook gedaan, maar de gemeente heeft ze allemaal genegeerd. Dan rest ze niks anders dan naar de rechter te stappen."

Gemeente Emmen
De gemeente Emmen geeft aan niet te willen reageren op de zaak zolang de uitbestedingsprocedure nog loopt. Ook geeft de gemeente aan eerst het kort geding af te wachten.

Het kort geding dient op 7 juli.
Meer over dit onderwerp:
zorg Wmo gemeente Emmen Emmen Reg Mulder Bureau Lagro
Deel dit artikel: