Spaanse soldaat stierf op Dwingelderveld: 'Hij is gevolgd door vagebonden'

DWINGELOO - In de Tachtigjarige Oorlog is een Spaanse soldaat om het leven gebracht op het Dwingelderveld.
Het Moordenaarsveen herinnert ons aan deze tragedie. Althans, zo wil het verhaal van de in 2006 overleden Drenthe-kenner Jan Tuttel. Dit verhaal inspireerde de band Moorland uit Ansen om het lied The Spanish Soldier te schrijven. "We hebben geprobeerd het verhaal weer te geven in een lied", zegt gitarist Haye de Jong.

'Gevolgd door vagebonden'
"Het verhaal gaat over een Spaanse soldaat die hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog was met zijn regiment. Hij raakte verdwaald van zijn collega's en strompelde hier wat rond", vertelt De Jong. "Volgens de overlevering is hij bij een herberg geweest om te drinken. Daar heeft hij gegokt en goed geld gewonnen." Volgens De Jong is dat anderen toen ook opgevallen. "Hij is gevolgd door een paar vagebonden. Het verhaal gaat dat zij zijn geld hebben afgenomen en mogelijk ook zijn leven."

Is het verhaal echt waar?
Of het verhaal over de Spaanse soldaat ook echt waar is, weet niemand. "Dat is de vraag. Misschien zullen we het nooit weten. Behalve het verhaal van Tuttel is er geen beschrijving", aldus De Jong.

Zangeres Ria Pronk hoopt dat het verhaal door het lied meer bekendheid krijgt. Toch hoopt ze niet dat het Moordenaarsveen een toeristische trekpleister wordt. "Laat de plek blijven zoals die is", zegt ze. "Het verhaal is een prachtig verhaal. Er is hier meer gebeurd dan je in eerste instantie verwacht."

Wilt u meer weten over de Spaanse soldaat en het lied? Luister dan zondag om 14.00 uur naar ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen op Radio Drenthe.