Herinneringen aan TT in Hooghalen: 'Ik hoor het geluid nog'

HOOGHALEN - Tijdens de TT denkt Albert Braam uit Hooghalen elk jaar ongetwijfeld terug aan de tijd dat de race dwars door zijn dorp ging.
Tussen 1926 en 1954 kwam de TT door Hooghalen. Braam groeide op langs de oude racebaan. "Ik was in 1954 vijf jaar, maar kan mij dat nog goed herinneren", zegt hij.

Kaartjes
De vader van Braam maakte zelf een tribune voor bezoekers. "Hij kon voor een gulden per stuk kaartjes kopen bij de gemeente", herinnert Braam zich. "Die mocht hij doorverkopen voor vier gulden. Dus hij kon er drie gulden op verdienen. Dat was een mooie business."

Braam herinnert zich dat mensen uit heel Nederland naar Hooghalen kwamen. "Ik weet niet alles, maar er kwam wel een familie uit Noord-Brabant hier slapen. Die familie sliep hier nog jarenlang, ook toen de TT al in Assen was. Dan kwamen ze vrijdagmiddag hierheen en gingen ze lopend naar Hooghalen om feest te vieren. Aan het eind van de avond kwamen ze hier weer om te slapen. De volgende ochtend gingen ze naar de TT-baan in Assen."

'Dat geluid, dat is muziek'
Braam kan zich de races van vroeger nog goed voor de geest halen. "Als ik mijn ogen dichtdoe, zie ik de motoren voor mij langsrijden en hoor ik het geluid. Vooral in de jaren '50 toen John Surtees met zijn MV kwam."

Er gaat voor Braam niets boven het geluid van de motoren. "Dat geluid, dat is muziek. Zulke cd's kunnen ze tegenwoordig haast niet maken."

Tranen
Zelf heeft Braam ook een aantal oude racemotoren in zijn schuur staan. Zo heeft hij onder meer een Benelli 350 cc, een replica uit 1967. Op de oude baan mocht hij niet meer rijden, wel op de nieuwe. "Dan springen de tranen in mijn ogen", vertelt Braam. "Dat is een belevenis op zich. Ik heb ook wel met een gewone straatmotor gereden, maar dat deed mij niet veel. Maar toen ik met mijn Benelli mocht rijden.... Ja, dat was iets aparts."

Drenthe Toen
Het verhaal van Albert Braam was gisteren te horen in het Radio Drenthe-programma Drenthe Toen. U kunt die uitzending terugluisteren via deze link.