Onvrede over verhoging toeristenbelasting Midden-Drenthe: 'Toeristen gaan ergens anders heen'

BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe wil de toeristenbelasting voor 2017 met vijf cent per nacht verhogen tot 1,25 euro. Dat schiet RECRON, de branchevereniging voor recreatieondermers in Nederland, in het verkeerde keelgat.
Om de verhoging van de toeristenbelasting te voorkomen heeft zij een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad. "Een verhoging van vijf cent klinkt niet veel, maar dat is juist het verraderlijke", zegt Petra Ellens, regiomanager Drenthe van de RECRON. "Het gaat elk jaar met vijf cent omhoog. Voor een gezin met twee kinderen betekent het al snel vijf euro per nacht en dan heb je nog helemaal niks gedaan. Als je twee weken op vakantie gaat, zijn de bedragen best fors."

Gasten blijven weg

Het gevolg is dat toeristen niet meer naar Midden-Drenthe gaan, zegt Ellens. "Ondernemers geven bij ons aan dat gasten klagen, dat ze een korter verblijf boeken of naar een goedkopere buurgemeente gaan. Ter vergelijking: Noordenveld en Tynaarlo vragen 1,05 euro en Tynaarlo 1,10 euro. Ondernemers durven hun eigen prijzen niet meer te verhogen, uit angst dat gasten wegblijven."

Om tafel

RECRON wil dat de gemeente met recreatieondernemers om tafel gaat, om te kijken of er op een andere manier bezuinigd kan worden.
De gemeente Midden-Drenthe geeft aan graag met RECRON in gesprek te gaan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.