Opstand in Anderen voor behoud van boerencamping Liebe

ANDEREN/GIETEN - Opstand in Anderen en in politiek Aa en Hunze tegen de dreigende sluiting van een boerencamping in Anderen. 150 protesthandtekeningen en druk vanuit de PvdA op B en W en de coalitie moeten de camping redden.
Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad van Aa en Hunze de slepende kwestie rond de boerencamping, die de politiek en Anderen al een tijdje in de ban heeft.

De kwestie
Wat is er aan de hand? Camping Liebe is al een paar jaar officieel geen boerencamping meer. Want de agrarische activiteiten zijn daar gestopt. B en W willen daarom de camping sluiten.

Volgens de gemeentelijke beleidsregels uit 2009 zijn boerenbedrijf en campingplaatsen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De campingbaas verzet zich daartegen. Volgens hem ligt de locatie zeer landelijk, en is er behoefte aan.

Steun
Dorpsbewoners steunen hem hierin, en gingen met een petitie rond. Ze vinden de boerencamping, die gemiddeld zo'n vier caravans te gast heeft maar maximaal twaalf mag toelaten, belangrijk voor de lokale economie. Gisteren zijn de 150 protesthandtekeningen overhandigd aan B en W. Dat houdt in dat 95 procent van het dorp de camping steunt.

Campingeigenaar Adri Hilhorst is er blij mee en hoopt nu op bredere steun vanuit de gemeenteraad. Hij wil verder weinig over de zaak kwijt, 'uit vrees iets te verstoren'.

Druk opvoeren
De PvdA-fractie in Aa en Hunze heeft intussen de druk opgevoerd op de coalitiepartijen. Die wil aanpassing van de regels. Volgens PvdA-raadslid Henk Santes is boerencamping Liebe in Anderen 'nog maar het begin'.

"Als we hieraan vasthouden, helpen we zes boerencampings om zeep. De komende jaren stopt ook daar de actieve agrarische bedrijvigheid. Als dat het einde betekent voor de campings, is dat een klap voor de kleine plattelandsdorpen, waar dit soort voorzieningen toch belangrijk zijn voor de lokale economie", aldus Santes.

Hek van de dam
Santes vindt dat bestaande boerencampings ook zonder agrarische activiteiten, straks als minicamping gedoogd moeten worden. Het college van B en W is bang dat hierdoor het hek van de dam is, en straks meer minicampings ontstaan. Ook zijn ze bang dat boerencampings die moesten sluiten de afgelopen jaren alsnog met schadeclaims komen.

Santes bestrijdt die argumentatie. "Er is sprake van stilstand in minicampings. En gebeurt dat wel, dan kun je altijd het beleid nog weer bijstellen." Het risico van een schadeclaim van inmiddels gesloten boerencampings is volgens de PvdA'er ook niet houdbaar. "Er was eentje in Gieten, en die is zeker niet van plan met een claim te komen. Dus dat is ook ontzenuwd", aldus Santes.

De PvdA hoopt op 'het gezonde verstand' van de coalitiepartijen. "Ik weet dat er nu achter de schermen van alles speelt. Wie weet. We merken het donderdagavond wel."

Zoeken naar mogelijkheden
De Combinatie Gemeentebelangen, de grootste coalitiepartij in Aa en Hunze, worstelt in elk geval flink met de kwestie. "Een petitie met 150 handtekeningen, van bijna het hele dorp, dat kun je niet zomaar negeren. En alle argumenten om het niet te doen, die brokkelen ook wat af. Gisteravond hebben we dit ook in de fractie uitvoerig besproken. Maar een 'ja' zul je van mij nu nog niet horen. We zoeken naar mogelijkheden", besluit fractievoorzitter Bertus Reinders van de Combinatie Gemeentebelangen.
Deel dit artikel: