Nieuwe verhoren in zaak Asser Marktplaats-oplichters

ASSEN - Er komen nieuwe verhoren van drie van de tien verdachten die via sites als Marktplaats en Tweedehands.be vele tientallen mensen hebben opgelicht.
De voor het merendeel uit Assen afkomstige verdachten verkochten onder valse naam shovels en graafmachines. Ze ontvingen aanbetalingen, maar leverden niets.

Twee series oplichtingszaken

Het Openbaar Ministerie spreekt in dit fraude-onderzoek van een criminele organisatie. Het gaat om oplichtingszaken tussen oktober 2014 en maart 2015, die de politie stopte na een inval op een woonwagenkamp in Assen-Oost. Dit voorjaar volgde een tweede serie identieke oplichtingszaken. Die laatste serie stopte nadat de politie twee verdachten via een pseudo-koop in de val lokte.

Bekentenis

De 51-jarige verdachte Franz I. heeft gedeeltelijk bekend, maar zijn rol in het geheel is niet duidelijk. Zijn advocaat Meindert Doornbos: "Mijn cliënt heeft wel telefoongesprekken met de benadeelden gevoerd en gesproken over de wijze van betaling. En over de tweede serie zaken heeft hij wel wat verklaard, maar zijn rol daarin is nog niet duidelijk."

Nieuwe verhoren

Doornbos heeft daarom om een nieuw verhoor bij de rechter-commissaris gevraagd. Advocaat Knottenbelt vroeg namens zijn cliënt van Irakese oorsprong ook om nieuwe verhoren van dezelfde Franz I. en zijn familielid Michel I. Volgens Knottenbelt worden zijn cliënt onterecht zaken in de schoenen geschoven door de mede-verdachten.
Op de regiezitting bij de rechtbank waren vier verdachten aanwezig. Drie verdachten hadden niet tijdig een dagvaarding gekregen van het OM en zullen opnieuw moeten worden voorgeleid. Drie andere verdachten lieten alleen via hun advocaat van zich horen.

'Hoezo criminele organisatie?'

Advocaat Doornbos vindt dat het Openbaar Ministerie onterecht spreekt van een criminele organisatie: "Dat vind ik er met de haren bijgesleept. Een aantal zaken is wel gepleegd, maar als twee mensen samen iets doen, is het nog geen criminele organisatie."
Michel I. uit Assen vroeg om schorsing van zijn voorlopige hechtenis, omdat zijn vriendin zwanger is. Dat verzoek wees de rechtbank af.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.