Sluiting boerencamping Liebe in Anderen lijkt van de baan

ANDEREN/GIETEN - Het is nog wat vroeg om de vlag meteen in top te hijsen bij de boerencamping Liebe in Anderen. Maar de dreigende sluiting van de camping is voorlopig van de baan.
B en W van Aa en Hunze wil de voorgenomen sluiting van de boerencamping, die voor donderdagavond op de raadsagenda stond, er weer vanaf halen.

Nieuwe gezichtspunten
"We gaan er intern nog eens goed naar kijken. Ons hebben veel reacties bereikt met nieuwe gezichtspunten. Die willen we meewegen. Na de zomer komen we zo snel mogelijk met een voorstel in de raad, waarin ook de ingekomen reacties zijn meegewogen", schrijft het college van B en W vanavond in een extra brief aan de raad.

Volgens wethouder Henk Heijerman gaat het met name om een petitie met 150 protesthandtekeningen, die gisteren is ingediend door het dorp Anderen. De dorpelingen zijn bang voor een 'slaapdorp zonder bedrijvigheid'. 

Zie ook: Opstand in Anderen voor behoud boerencamping Liebe

Geen boerenbedrijf meer
Het dorp steunt daarmee massaal campingbaas Adri Hilhorst, die graag verder wil met zijn kleinschalige kampeerterrein aan de rand van Anderen. Camping Liebe heeft plek voor achttien caravans, maar er staan er hooguit twaalf tegelijk.

Het college van B en W wil kamperen daar stopzetten, omdat een paar jaar geleden de agrarische bedrijfsactiviteiten zijn gestopt. Dan mag volgens gemeentelijke beleidsregels uit 2008 een boerencamping ook niet langer. Want agrarische bedrijvigheid en kamperen bij de boer zijn in Aa en Hunze onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Klap voor lokale bedrijvigheid
Bijna heel Anderen vindt het verdwijnen van de boerencamping 'een klap voor de lokale bedrijvigheid' en vindt dat de gemeente het als minicamping moet handhaven. Ook de PvdA-fractie in Aa en Hunze vindt sluiting een slechte zaak, vooral omdat plattelandstoerisme een belangrijke economische pijler is voor de kleine dorpen.

Door de regelgeving staan meer boerencampings op de tocht, omdat daar de agrarische bedrijvigheid op termijn ook stopt. Het zou gaan om zes bedrijfjes.

Oplossing mogelijk?
Wethouder Heijerman wil alle invalshoeken opnieuw bekijken. Maar nu al hardop zeggen dat camping Liebe definitief in Anderen mag blijven, wil hij niet. "We gaan kijken of er een oplossing is, om het toch open te houden."  

Campingbaas blij
Eigenaar Adri Hilhorst van de boerencamping is blij en opgelucht met de nieuwe wending. Hij rekent erop dat hij definitief mag blijven en na de zomer het verlossende ja-woord krijgt. "Jazeker, daar ga ik wel vanuit. Anders trek je zo'n voorstel voor sluiting toch niet weer in? En het gaat niet alleen om mij, er zijn nog meer boerencampings die dit boven het hoofd hangt", zegt Hilhorst.

Luister woensdagochtend na 7.00 uur naar Drenthe Nu op Radio Drenthe, voor een live-gesprek met wethouder Henk Heijerman van Aa en Hunze en campingbaas Adri Hilhorst uit Anderen.
Deel dit artikel: