Bouw van twee megakippenstallen in Nieuwediep gaat door

Een kippenstal (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een kippenstal (Rechten: archief RTV Drenthe)
NIEUWEDIEP - Er mogen toch twee nieuwe kippenstallen gebouwd worden in Nieuwediep. Dat besloot de Raad van State vandaag.
Begin maart maakten twaalf omwonenden de gang naar de rechter om de bouw tegen te houden. Zij vrezen voor stankoverlast en luchtverontreiniging. In de twee stallen komen 84.000 kippen. Er is al een bestaande stal waar 28.000 dieren in zitten.
Vandaag oordeelde de Raad van State dat de gemeente Aa en Hunze terecht de vergunning heeft verleend en dat de bouw door kan gaan.
De twaalf buurtbewoners vinden dat de gemeente had moeten wachten tot de rechterlijke procedure over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied is afgerond. Dit bestemmingsplan geeft ruim baan aan de intensieve veehouderij, maar de omwonenden verwachten dat de rechter daar uiteindelijk een streep door zal zetten.
Maar vandaag was het oordeel dus dat de gemeente niet hoeft te wachten op een rechtszaak over het nieuwe bestemmingsplan. De pluimveehouder hoeft ook geen milieueffectrapport te maken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.