LTO Noord: Melkveehouders dupe van sancties tegen Rusland

Zware tijden voor melkveehouders (Rechten: RTV Drenthe)
Zware tijden voor melkveehouders (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Veel Drentse melkveehouders zitten in een zware periode, zegt boerenorganisatie LTO Noord. Zeker nu de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland met een half jaar heeft verlengd.
Volgens LTO Noord vrezen veel melkveehouders dat ze straks niet langer het hoofd boven water kunnen houden.

Miljoenen schade

De handelsboycot tegen Rusland is het gevolg van het neerschieten van de MH17 boven de Oekraïne. "Nederlandse melkveehouders exporteren vooral veel kaas naar Rusland. Het wegvallen van die markt leidt tot een economische schade van miljoenen euro's", aldus Dirk Bruins van LTO Noord.

Minder vraag

"Daar komt bij dat de vraag afneemt uit gebieden die traditioneel ook veel melkproducten uit Nederland importeren, zoals China en het Midden-Oosten. De melkprijs staat onder druk. Er wordt al verkocht onder de kostprijs".

Boycot opheffen

Het mag volgens Bruins niet zo zijn dat Drentse melkveehouders slachtoffer worden van een politiek conflict. "We willen van de politiek de toezegging dat de markt naar Rusland weer open gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl