Zonnepanelenpark TT Circuit klaar voor stalling motoren

ASSEN - Ruim 14.000 motoren van TT-bezoekers staan dit weekeind droog onder carports met zonnepanelen op het dak.
Het gaat om een nieuw zonnepanelenpark op het parkeerterrein achter de hoofdtribune.

Groot, groter, grootst

21.669 panelen staan er op het veld van 8 hectare groot. Samen leveren die zonnepanelen 5,6 megaWatt aan zonne-energie per jaar. TT Circuit-directeur Peter Oosterbaan: "Ïk ben zelf iedere keer weer onder de indruk van hoe groot het is."

Zonnestroom

Twee jaar geleden startte de planvorming voor het zonnepark. Het ontwerp is van Groen Leven uit Heerenveen. De provincie Drenthe en de gemeente Assen hielpen mee om het park te realiseren en ABN-bank is de grootste investeerder. Het TT Circuit zelf verhuurt de grond en neemt een tiende van de zonnestroom af.

Dubbelfunctie

"De aanleg van zonnepanelen op de carports met metalen onderstellen is 10 tot 15 procent duurder", vertelt Bert Hendriks van Groen Leven. "We denken dat zo'n dubbelfunctie veel vaker toegepast gaat worden. Het is mijn droom om alle parkeerterreinen van Schiphol ook op deze manier te bebouwen met zonnepanelen."

Energie over

70 Procent van de overtollige zonne-energie gaat naar tankstationketen Tamoil. Verder denken de initiatiefnemers ook stroom te gaan leveren aan Asser huishoudens.
Het zonnepark bij het TT Circuit is voorlopig de grootste van Drenthe. Maar bij Groningen Airport Eelde is nog een zonnepark in aanbouw en dat wordt nog eens drie keer zo groot.
Overigens zullen de zonnepanelen pas na de TT stroom leveren. Het circuit durfde het niet aan vlak voor de races over te schakelen op de nieuwe groene voorziening.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.