Hond Mika zorgt voor extra veiligheid op het TT Circuit

ASSEN - Hoe voorkom je dat er wilde dieren op het parcours rennen tijdens de TT? Daar zorgen Peter Dunki Jacobs en zijn hond Mika voor.
Samen met zijn Drentsche patrijshond, bewaakt Jacobs het gebied rondom het parcours.
Veiligheid
De belangrijkste reden dat Jacobs en zijn hond langs het parcours lopen is de veiligheid. Als er een wilde haas of konijn het parcours op rent kan het volgens Jacobs zeer gevaarlijk worden. "De coureurs gaan dan afwijken, remmen of slippen. Dan kunnen ze dus vallen of uitglijden", aldus Jacobs.
Zo'n valpartij kan een boel materiële schade betekenen, die kan oplopen tot in de miljoenen. "En dat is best een groot risico voor één konijntje", vult Jacobs aan.
Hoe kom je bij dit werk?
Jacobs werkt in het flora- en faunabeheer in Zuid- en Noord-Holland. Negen jaar geleden kwam hij als fan naar de TT in Assen. Toen hij met zijn groene jeep het terrein op kwam rijden werd hij gewenkt, er was net een konijn ontsnapt en of hij even kon helpen.
"Ze dachten dat ik de jachttoeziener was van hier. Nou ik had de hond bij mij en toen hebben wij hem van de baan gejaagd. Sindsdien kom ik elk jaar terug en word ik met open armen ontvangen", vertelt Jacobs.
Druk
Terwijl heel Assen en omstreken geniet van bier en muziek in de aanloop naar de races van dit weekend, zijn Jacobs en hond Mika hard aan het werk. Vanaf dinsdag maken ze zo'n vijf keer per dag een ronde om het wild preventief weg te jagen.
"Maar op zaterdag kom ik alleen in de ochtend, daarna is het hier al zo druk met mensen dat de dieren wel wegblijven", zegt Jacobs. De hond van Jacobs is goed getraind. Als hij een haas ziet, rent hij er met een boog omheen en jaagt hem terug naar waar hij vandaan kwam.
Jacobs benadrukt dat er niet wordt geschoten op de wilde dieren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.