Experts kijken naar doorstroom mensenmassa tijdens TT-evenementen

ASSEN - Zo'n 35 experts op het gebied van crowdmanagement kijken deze dagen mee met de organisatie van de TT Festivals midden in de Drentse hoofdstad.
De experts zijn hier op uitnodiging van Innofest, een samenwerkingsverband van grote evenementen in Noord Nederland.

Met hulp van sensoren, volgsystemen en andere data proberen ze een beeld te krijgen van de stroom bezoekers. Waar komen ze vandaan, welke kant gaan ze op en hoe vaak komen ze langs een bepaald punt? Die vragen worden onder andere beantwoord met hulp van je smartphone en een ontvanger.

Kastje herkent te smartphone
Roel Schiphorst van het bedrijf Bluemark doet de metingen voor de organisatie: "Het kastje met een ontvanger meet een signaal van de mobiele telefoon. Iedere keer als je er langs loopt, wordt het signaal opgepikt".

Vorig jaar moest het Koopmansplein worden afgesloten, omdat de mensenmassa zo groot werd dat de veiligheid in het geding was. Toen is ook gemeten. Die informatie is dit jaar gebruikt. "Het wordt steeds drukker en de binnenstad steeds voller. Het wordt steeds belangrijker om een mensenmenigte te kunnen plannen. De organisatie heeft onze gegevens gebruikt om het festival anders in te richten, zodat er een betere verdeling van de menigte is."

Ook geschikt voor andere evenementen
Nu is het nog zo dat alle data door de Universiteit van Twente wordt geanalyseerd. De gegevens kunnen binnenkort realtime worden bekeken, zodat de organisatie van een evenement meteen kan ingrijpen. Ook andere methoden worden getest in Assen. Innofest doet tijdens verschillende evenementen in het Noorden onderzoek. Bijvoorbeeld tijdens Oerol op Terschelling en Noorderslag Eurosonic in Groningen.

Gemotoriseerd verkeer
Voor auto's en motoren is het overigens lastig gedurende de TT door het centrum van Assen te rijden. Doordat de Overcingellaan door de werkzaamheden bij het station is afgesloten is het drukker dan andere jaren. De gemeente Assen wil doorgaand verkeer ontmoedigen om door het centrum te rijden. Vanaf zes uur 's avonds is het centrum helemaal dicht voor verkeer vanwege het TT-festival.

De gemeente neemt geen extra maatregelen om de doorstroom te bevorderen. Bezoekers worden geadviseerd hun auto in de parkeergarages aan de noordkant van het centrum te zetten. Liever nog ziet de gemeente festivalgangers met het openbaar vervoer of de fiets komen.
Meer over dit onderwerp:
TT Assen gemeente Assen TT Festival
Deel dit artikel: