'Vertrek Groot-Brittannië kost Drenten 1 procent van het inkomen'

ASSEN - Wat zijn de economische gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie en wat gaan we daar in Drenthe van merken? Volgens Steven Brakman is dat lastig te voorspellen.
Brakman is hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
'Merken in de portemonnee'
Ondanks dat het lastig te voorspellen is, gaan we de Brexit allemaal merken in de portemonnee, verwacht Brakman.
"Drentse bedrijven die exporteren gaan er naar verwachting gemiddeld 4 procent op achteruit. Maar dat kan per sector verschillen. Voor de inwoners van Drenthe kost de Brexit naar schatting 1 procent van hun inkomen", zegt de hoogleraar.

Verrast

Brakman is verrast over de uitslag. "Ik verwachtte dat de uitslag omgekeerd zou zijn, dat de Britten in de EU zouden blijven. Dit is bijzonder en iedereen is verrast, dat zie je aan de beurzen die onderuit gaan."
Onzekerheid
Volgens de hoogleraar gaan we nu een periode tegemoet van grote onzekerheid. "Hoe gaat Engeland eruit? Wat doen de Britten qua landbouw, komen er hogere invoertarieven? Op alle terreinen moet er nu onderhandeld worden, bijvoorbeeld over de belastingverdragen."
Brakman verwacht dat die onzekere periode minstens twee jaar gaat duren.

Kansen

Brakman ziet in de Brexit kansen voor bedrijven die concurreren met Britse ondernemingen. Die verstevigen wellicht hun concurrentiepositie. Verder zou Londen volgens Brakman minder aantrekkelijk kunnen worden als vestigingsplaats voor grote bedrijven of banken. "Die kiezen nu misschien voor Amsterdam."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.