GGZ Drenthe: Eind dit jaar spoedpoli verwarde mensen

ASSEN - De GGZ Drenthe verwacht eind dit jaar een spoedpoli voor verwarde mensen operationeel te hebben. De spoedpoli moet zorgen dat verwarde mensen zo snel mogelijk op de goede plek terechtkomen en bijvoorbeeld niet in een politiecel terechtkomen.
Al jaren wordt er gesproken over de spoedpoli, een samenwerking tussen politie en hulpverleningsinstanties. "Landelijke regelgeving staat de realisatie nog in de weg. En ook de financiering is nog niet rond", zegt Cees Vermeeren, manager acute psychiatrie bij GGZ Drenthe.

Signalering kan beter

Zo'n spoedpoli had niet geholpen om het incident in Noordscheschut te voorkomen, denkt Vermeeren. "Ik denk dat deze meneer dan toch naar de spoedpoli gebracht had moeten worden ter beoordeling en om in het GGZ-kanaal terecht te komen. Nu is dat vooraf niet goed gegaan. Maar ik denk dat in de signalering en vroegtijdig anticiperen door de hulpverlening, dat daar mogelijk nog wel wat in veranderd had kunnen worden."
Hij zegt niet gedetailleerd te kunnen ingaan op het incident in Noordscheschut vanwege de privacy.
Lees meer: Problemen met verwarde man Noordscheschut waren bekendVertekend beeld
In februari werd bekend dat het aantal meldingen van overlast van verwarde personen in Drenthe sinds 2011 is verdubbeld. Maar volgens Vermeeren geven die cijfers een vertekend beeld omdat bij de politie anders wordt geregistreerd. "Daardoor vallen alle meldingen van huiselijk geweld, mensen met 26 katten en 10 papegaaien, dementerenden en vluchtelingen onder verwarde personen."
Van de 9.485 meldingen in het Noorden gaat het volgens Vermeeren maar in 257 keer om een psychiatrisch patiënt uit Drenthe.

Meer verwarden op straat

Er is volgens Cees Vermeeren van de GGZ geen sprake van een toename van het aantal verwarde personen. "Het aantal verwarde personen is gelijk gebleven, maar het aantal verwarde personen op straat is toegenomen."
En dat heeft meerdere oorzaken: "Het aantal bedden bij de GGZ is verminderd. Daarnaast zijn er andere voorzieningen afgebouwd zoals sociale werkplaatsen, inloophuizen en dagbestedingsprojecten. Daar is allemaal behoorlijk op bezuinigd", zegt Vermeeren.

Wijkteams aan de slag

Hij pleit ervoor dat het aantal voorzieningen weer op peil wordt gebracht voor mensen die in de knel komen. Verder zou er volgens hem een meldpunt moeten komen waar mensen terecht kunnen die dingen signaleren. Ook ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor sociale wijkteams: "Die moeten echt in de buurt aan het werk om te helpen", aldus Vermeeren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.