Deel 5: Aftellen tot de 86e TT met de Nederlandse winnaars

MOTORSPORT - Nog twee nachten en dan start de historische 86e Dutch TT van Assen. Voor het eerst staat het grootste eendaagse sportevenement van Nederland niet op de laatste zaterdag, maar op de laatste zondag van juni gepland.
We tellen af naar de eerste wedstrijd, de Moto3-race die om 11 uur van start gaat. Dat aftellen doen we met de zes Nederlandse TT-zeges. Vandaag deel 5: de zege van Egbert Streuer en bakkenist Peter Brown in 1991.

rtvdrenthesport

Aftellen tot de 86e Dutch TT met de Nederlandse TT-winnaars. Nog twee nachten... Vandaag deel 5: de zege van Egbert Streuer en Peter Brown. In 1991 behaalde het Drents/Engelse duo een heroïsche zege. Streuer trainde als 2e, kwam niet weg bij de start, maar won wel! #motorsport #motors #streuer #legends #tt #TT #TTAssen #assen #grolloo #zijspan #sidecarracing #sidecar #1991 #worldchampionship


Miraculeus
135.500 knotsgekke fans bestormden na de laatste race van de laatste zaterdag in juni, bijna exact 25 jaar geleden, het TT circuit van Assen. Egbert Streuer had, samen met bakkenist Steve Brown, zojuist historie geschreven. Niet zozeer vanwege de overwinning, maar vanwege de manier waarop het Drents/Engelse duo dat deed. Streuer kwam niet weg bij de start, maar slokte daarna iedereen op.

Problemen met de koppeling
Streuer heeft in Assen, niet voor het eerst, problemen met zijn koppeling. De start is daardoor beroerd, maar samen met Brown laat de Drent zich niet gek maken. Het vertrouwen in het materiaal ("als het eenmaal loopt, dan loopt het") is groot.

Inhaalrace
Streuers' aan zijn inhaalrace. De één na de ander wordt voorbij gereden, maar Steve Webster lijkt echter ongenaakbaar. Maar tot uitzinnige vreugde van het publiek krijgt de Brit te maken met een vastloper. Vanaf dat moment is duidelijk dat Streuer op koers ligt voor een podiumplek. Hij ligt vijfde, maar nog altijd is het gat tussen hem en de leidende broers Paul en Charly Güdel uit Zwitserland heel groot.

De jacht op Biland
Met nog drie ronden te gaan rijden Streuer en Brown op de derde plaats. Als hij de broers Güdel voorbijschiet, opent hij de jacht op de leider Ralf Biland die inmiddels aan de leiding gaat. Het gat is nog altijd aanzienlijk bij de voorlaatste doorkomst, maar aan het eind van de voorlaatste ronde klampt Streuer aan bij Biland om er bij het uitremmen meteen als een bliksemschicht voorbij te schieten. Het publiek is door het dolle heen. Toeschouwers klimmen over de hekken en stomen op naar de baan. Als de Drent de laatste alles-of-niets poging van Biland heeft afgeslagen en als eerste de finish passeert, ziet de pitstraat binnen een minuut zwart van de mensen. Streuer ziet wijselijk af van het rijden van de uitloopronde en parkeert zijn machine aan het eind van de pitstraat. Hij en Brown worden op de schouders van het publiek naar het podium gedragen.

Bekijk: Reportage over Egbert Streuer
Meer over dit onderwerp:
TT TT Assen Streuer Assen zijspanracen TT Circuit
Deel dit artikel: