Familie verwarde man Noordscheschut: Rechter heeft situatie verkeerd ingeschat

Politie bij de woning van de verwarde man in Noordscheschut (Rechten: Persbureau Meter)
Politie bij de woning van de verwarde man in Noordscheschut (Rechten: Persbureau Meter)
NOORDSCHESCHUT - De rechtbank heeft de situatie van de verwarde man die zichzelf donderdag om het leven bracht in Noordscheschut verkeerd ingeschat.
Dat vindt de familie van de man.
Lees meer: Politie trof man in Noordscheschut dood aan op zolderGedwongen behandeling
De man werd in maart aangehouden voor de mishandeling van twee buurmannen. Na het verhoor wilde de politie hem weer naar huis laten gaan, maar daar stak de familie naar eigen zeggen een stokje voor. Daardoor kwam er een zogenoemde 'In beschikking stelling'. Dat houdt in dat iemand ter observatie langer vastgehouden wordt, tot een rechter besluit of gedwongen behandeling nodig is. "Vier weken later besloot een rechter dat gedwongen opname niet nodig was en hij geen gevaar voor zichzelf en voor anderen was", schrijft de familie.
Lees meer: Buurtbewoners: Het ging bergafwaarts met verwarde man NoordscheschutDe familie bemoeide zich naar eigen zeggen steeds met de zorg vanuit de instanties. "Als familie kenden wij de risico's. Onze waarschuwingen werden door de instanties meestal niet op waarde geschat en soms zelfs ronduit genegeerd." Als de familie wist door te dringen tot een instantie, dan gooide een andere instantie volgens hen weer roet in het eten.

'Op de hoogte van gevaren'

Donderdag kwam de rechter bij de man uit Noordscheschut thuis. Daarbij zou een gesprek met hem worden gevoerd, waarna de rechter een machtiging kan opleggen. De patiënt wordt dan meteen meegenomen naar de kliniek en gedwongen behandeld. "De familie heeft GGZ en het OGGz steeds uitvoerig geattendeerd op het gevaar van zelfdoding bij dergelijke zittingen", schrijft de familie. Het OGGz helpt mensen die zorg nodig hebben, maar zelf geen hulp vragen.

Tussentijds overleg

De instanties spraken daarom, volgens de familie, met de rechter af om de machtiging in de huiskamer van de man op te leggen. Hij kon dan meteen worden meegenomen. "De rechter besloot echter tot een tussentijds overleg buiten de woning. De man gebruikte die gelegenheid om iedereen buiten te sluiten en zijn huis te barricaderen", laat de familie weten. "Niet lang daarna werden alle professionals met kennis van het ziektebeeld van hem aan de kant geschoven en nam een arrestatieteam de regie over. De afloop was dodelijk."
Volgens de familie zijn er "buitensporig grote beoordelingsfouten" gemaakt door de rechterlijke macht en de zorg- en hulpverleningsinstanties. "En dat laat zien hoe verregaand disfunctioneel dit systeem is in de omgang met verwarde mensen, zoals onze geliefde vader, zoon, broer en ex-man."
Lees meer: Buurvrouw na politieactie in Noordscheschut: Dit gebeurt alleen in filmsDe Rechtbank Noord-Nederland was vanavond nog niet bereikbaar voor commentaar.
GGZ Drenthe wacht eerst het onderzoek af naar de omstandigheden rond het overlijden van de man. En ook de politie wilde nog niet op de zaak ingaan.

Lees de volledige verklaring van de familie van de man hieronder

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.