De negen TT-zeges van Valentino Rossi

MOTORSPORT - Valentino Rossi. Geen coureur zo populair in Assen als hij. Rondom zijn pitbox staan het hele weekend rijen mensen te dringen om een glimp van hun held op te vangen.
Assen houdt van Rossi, maar die liefde is ook wederzijds. De Italiaan boekte een aantal memorabele zeges op de Drentse hei. 18 jaar was hij toen hij voor het eerst op de Drentse baan won, 36 jaar was hij bij zijn zege vorig jaar. The Doctor kan vandaag, als hij vanaf de tweede plek start, voor de tiende keer in zijn loopbaan winnen in Assen. Hieronder een overzicht van zijn eerdere negen zeges.

1997
In 1997, het tweede seizoen van Valentino Rossi in de 125cc en het jaar dat hij zijn eerste wereldtitel pakte, won hij ook voor de eerste keer in Assen. Een kopgroep van vier man streed om de zege. In de voorlaatste ronden pakte de toen 18-jarige Rossi de koppositie, maar in de slotronde viel hij even terug naar plek vier. Met een mooie manoeuvre in De Bult neemt hij de leiding weer over, om vervolgens niemand meer te laten passeren.


1998
Na zijn titel in de 125cc maakte Rossi de overstap naar de 250cc-klasse. Met succes, want in zijn eerste seizoen won hij vijf Grand Prix. De eerste 250cc-zege van zijn carrière boekte Rossi, na een reeks tweede plaatsen, tijdens de TT in Assen. Spannend was hij niet, hij kwam uiteindelijk met een voorsprong van negentien seconden over de streep.


2002
Op zijn volgende zege in Assen moest Rossi vier jaar wachten. Na zijn overstap naar de 500cc was hij in 2002 voor de eerste keer de beste op het TT Circuit in de koningsklasse, inmiddels omgedoopt tot MotoGP. Hij streed met Alex Barros om de zege, ging hem vier ronden voor het einde voorbij en reed daarna bij hem weg.


2004
In 2004 won Rossi voor de vierde keer de Dutch TT. In een duel met titelconcurrent Sete Gibernau, dat de hele race duurde, trok de Italiaan aan het langste eind. Het verschil op de streep was uiteindelijk minder dan een halve seconde. Het zou de ommekeer in het seizoen betekenen en Rossi zou dat jaar de zesde wereldtitel uit zijn loopbaan pakken.

2005
In 2005 was Rossi oppermachtig. Een van zijn elf zeges dat seizoen boekte hij in Assen, na een strijd om de zege met Marco Melandri, die uiteindelijk anderhalve seconde na Rossi over de finish kwam.


2007
De zesde zege van Rossi in Assen was in 2007. Hij speelde dat jaar tweede viool achter Casey Stoner. Op het TT Circuit was Rossi hem wel de baas. In een rechtstreeks duel om de zege ging de Italiaan Stoner vier ronden voor het einde voorbij, om de leiding niet meer uit handen te geven.


2009
De TT van 2009 was een bijzondere voor Rossi. Hij kon in Assen zijn honderdste zege uit zijn loopbaan pakken, en dat lukte. Met ruim vijf seconden voorsprong op Jorge Lorenzo kwam hij als winnaar over de streep. Hij leverde hem een daverend applaus vanaf de Rossi-tribune op en een lange vlag met al zijn zeges erop.


2013
Ook de TT van 2013 zal Rossi niet snel vergeten. Na zijn zege in Sepang in 2010 wist hij geen race meer te winnen. In 2013 ging Rossi van Ducati terug naar Yamaha. Hij zou dat seizoen zijn eerste overwinning na een droogte van 45 Grand Prix boeken. En dat was in Assen. Rossi kwam met een voorsprong van bijna drie seconden op Marc Marquez alleen over de finishlijn.


2015
De negende overwinning van Rossi tijdens de TT was een van zijn meest spectaculaire. Al vroeg in de race werd duidelijk dat het tussen de Italiaan en de regerend wereldkampioen Marc Marquez zou gaan. De twee reden samen steeds verder weg van de rest en duelleerden op het scherpst van de snede. Het gevecht kwam pas in de allerlaatste bochten tot een ontknoping.
Meer over dit onderwerp:
TT motorsport Valentino Rossi MotoGP
Deel dit artikel: