Deel 6: Aftellen tot de 86e TT met de Nederlandse winnaars

Spaan (3) in gevecht met Alex Crivillé in de 125cc race in 1989
Spaan (3) in gevecht met Alex Crivillé in de 125cc race in 1989
MOTORSPORT - Nog één nacht en dan start de historische 86e Dutch TT van Assen. Voor het eerst staat het grootste eendaagse sportevenement van Nederland niet op de laatste zaterdag, maar op de laatste zondag van juni gepland.
We tellen af naar de eerste wedstrijd, de Moto3-race die om 11 uur van start gaat. Dat aftellen doen we met de zes Nederlandse TT-zeges. Vandaag het laatste deel, deel 6: de overwinning van Hans Spaan in de 125cc race van 1989.
Enkele meters voorsprong
Een van de spannendste races van de jaren tachtig was die tussen Alex Crivillé en Hans Spaan in 1989. Na een slechte start kwam de Nederlander op kop, maar de Spanjaard gaf niet op. Met slechts enkele meters voorsprong ging Spaan als winnaar over de meet.

Vier zeges in 1989

De winst in de TT betekent de tweede overwinning van Spaan in de 125cc klasse, na dat jaar ook al op de Salzburgring gewonnen te hebben. De GP na de TT van Assen, de GP van België op het circuit van Spa Francorchamps, is ook voor Spaan en op Donington Park in Groot Brittannië is de Nederlander opnieuw de gehele concurrentie de baas. Spaan wordt dat jaar echter tweede in de stand achter zijn grootste rivaal Crivillé.

Wereldtitel ontbreekt op erelijst

Ook in 1990 slaagt Spaan er wederom net niet in wereldkampioen te worden. Dat jaar moet hij zijn meerdere erkennen in Loris Capirossi. Een wereldtitel is daarmee dan ook het enige wat op de erelijst van Spaan ontbreekt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl