De bakkers van Spikman waren een begrip in Frederiksoord

FREDERIKSOORD - Je moet er even de tijd voor nemen, maar dan lukt het ook om een boek over je familie te schrijven. Suzanne Jansen heeft er zelfs een bestseller aan over gehouden, Het Pauperparadijs.
De familie Spikman uit Frederiksoord heeft nu ook een eigen boek. Spikman was generaties lang bakker in de voormalige armenkoloniën van Frederiksoord en Wilhelminaoord. Ooit begon Klaas Spikman als molenaar en later ook bakker. Tot 1999 was er een Spikman actief als bakker.

Spikmannen waren allemaal ondernemer
Schrijver en familielid Herman Jubbega uit Havelte heeft de bakkers onderzocht in het archief van de Maatschappij van Weldadigheid. "Het waren allemaal ondernemers. Ze konden niet werken onder een baas."

Het archief van de Maatschappij is een van de meest populaire archieven in het Drents Archief in Assen waar gezocht wordt naar familieleden en hun verhaal. Ruim een miljoen Nederlanders stammen af van kolonisten die de kost moesten verdienen in de armenkoloniën.

Kruidkoek was de specialiteit
De laatste bakkers in de familie waren Herman en Alie Spikman. "Ik ben met 13 jaar oud in de bakkerij gekomen. Ik had niks te zeggen. Mijn vader besliste wat er ging gebeuren. We hebben het later van hem over genomen."

Herman Spikman gebruikte tot het laatst toe verschillende recepten van voorouders. In 1999 is hij er mee gestopt. De bakkers van Spikman zijn een begrip in Frederiksoord. "Kruidkoek en taai waren onze specialiteit. Die gingen het hele land door." Een bakker in Steenwijk is bezig om de kruidkoek met hulp van Herman Spikman te bakken.

De bakkerij is gesloten en helemaal verbouwd tot bed en breakfast. Nu slapen er toeristen op de plek waar ooit de bakovens stonden. Op de voorgevel staat nog steeds 'bakkerij'.
Deel dit artikel: