Miljoenen nodig voor restauratie havezate Oldengaerde

Landgoed Oldengaerde (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
Landgoed Oldengaerde (Rechten: RTV Drenthe / Andries Ophof)
DWINGELOO - Er is veel te weinig geld beschikbaar voor omvangrijke restauraties van grote, beeldbepalende rijksmonumenten. In Drenthe is een tekort van 3,5 miljoen euro om havezate Oldengaerde in Dwingeloo op te knappen.
De twaalf provincies willen van het Rijk een 'meer realistisch' budget voor restauraties, anders dreigt volgens de provincies een aantal iconische monumenten verloren te gaan. Dat blijkt uit een inventarisatie door de provincies.

Meer toegankelijk voor publiek

De plannen voor een restauratie van Oldengaerde zijn onlangs ingediend bij de gemeente Westerveld. Het landgoed moet worden opgeknapt, onder meer de dakbedekking en houten balken hebben een opknapbeurt nodig.
Daarnaast wordt het landgoed meer toegankelijk voor publiek. Er komen twee appartementen en er komt een zaal voor bijeenkomsten. In de toekomst kan daar dan bijvoorbeeld worden getrouwd.
De grootschalige restauratie is nodig om het landgoed in Dwingeloo in stand te houden. Maar Stichting Het Drentse Landschap, dat het landgoed beheert, is niet alleen afhankelijk van het Rijk. Het is de bedoeling de plannen in vijf jaar uit te voeren, maar mocht er minder geld binnenkomen dan verwacht, dan kan het project langzamer worden gerealiseerd.

373 miljoen

Volgens een berekening van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gaat de restauratie van 36 rijksmonumenten de komende vijf jaar zo'n 373 miljoen euro kosten.
De provincies zijn sinds 2012 verantwoordelijk voor het restaureren van rijksmonumenten. Zij krijgen daarvoor jaarlijks 20 miljoen euro van het Rijk en dragen zelf ook bij.

Gesprek met minister

Een delegatie van de provincies bespreekt maandag de problemen met minister
Jet Bussemaker van Cultuur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.