Rechtbank verwijt zichzelf niets in voorval met verwarde man Noordscheschut

NOORDSCHESCHUT - De Rechtbank Noord-Nederland noemt het voorval waarbij een verwarde man in Noordscheschut zichzelf om het leven bracht een 'enorm tragische gebeurtenis', maar verwijt zichzelf niets.
"De rechter heeft gedaan wat ze moest doen en heeft goed met de man kunnen praten. Het contact was echt goed", zegt persrechter Fred Janssens.


Gebarricadeerd

Afgelopen donderdag kwam de rechter bij de verwarde man uit Noordscheschut thuis om een rechterlijke machtiging op te leggen. De man zou in bewaring worden gesteld. De rechter verliet tijdens dit gesprek even de woning om te overleggen. De verwarde man heeft vervolgens zijn huis gebarricadeerd. Hij
.


Niet ongebruikelijk

"Het is helemaal niet ongebruikelijk dat de rechter zich even terugtrekt om na te denken over wat er moet gebeuren. In dit geval deed de rechter dat samen met een psychiater. Dat terugtrekken kon nauwelijks ergens anders dan buiten, want in de woning was niet zo veel ruimte", aldus Janssens. "Het terugtrekken duurde hooguit een paar minuten. Toen de rechter de beslissing wilde mededelen, was het helaas te laat."


Kritiek

De familie van de man publiceerde zaterdag een statement waarin ze de rechterlijke macht en de zorg- en hulpverleningsinstanties verwijt dat de situatie van hun familielid verkeerd is ingeschat. Volgens de familie zijn er 'buitensporige beoordelingsfouten' gemaakt.
Lees meer: Familie verwarde man Noordscheschut: Rechter heeft situatie verkeerd ingeschat

Onderzoek

Persrechter Janssens laat weten dat er inmiddels contact is tussen de rechtbank en de advocaat van de familie. Bovendien loopt er nog een onderzoek naar het incident in Noordscheschut.
"Op korte termijn zal een evaluatie plaatsvinden met alle betrokkenen, zoals de politie, GGZ en het plaatselijk bestuur. En de rechtbank zal daar bij aansluiten om te kijken wat er precies is gebeurd, wat we kunnen concluderen en wat we ervan kunnen leren", zegt Janssens.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.