Eerste statushouders komen vrijdag naar tijdelijke opvang Eelde

EELDE - De eerste statushouders komen vrijdag naar de tijdelijke huisvesting in Eelde. In afwachting van een huis in de regio gaan ze tijdelijk in Eelde te wonen.
In het voormalige gebouw van de Dutch Flight Academy is plaats voor zo'n 100 vluchtelingen. Bouwvakkers zijn vanmorgen nog druk aan het werk om te zorgen dat de bewoners vrijdag kunnen beschikken over keukens en douches. Een hele klus want de keukens zijn nog verre van af. "D'r waren keukenblokjes hier, maar geen echte keukens," zegt projectleider John van Tilborg.


Verbouwing
De gemeente Tynaarlo maakte in maart al bekend dat het oude gebouw van de Dutch Flight Academy gebruikt zou worden om statushouders tijdelijk te huisvesten. Toch kon de verbouwing niet eerder beginnen dan deze week. "Je zit met allerlei zaken zoals vergunningen en contracten die allemaal geregeld moesten worden", aldus Van Tilborg.

Inburgeren
Het is de bedoeling dat de statushouders alvast beginnen met inburgeren zodra ze in Eelde komen wonen. De bewoners krijgen Nederlandse les en lessen in gezondheidszorg en opvoeding. De statushouders worden onder andere begeleid door vrijwilligers uit de vijf gemeente die meedoen aan het project.


Ruimte in azc's
De gemeente Tynaarlo en vluchtelingenorganisatie Inlia hebben het project opgezet om ruimte te creëren in asielzoekerscentra, waar statushouders soms al tijden zitten te wachten op een huis. Het is de bedoeling dat de statushouders doorstromen naar woningen in Tynaarlo, Noordenveld, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Emmen.
Deel dit artikel: