Steen van hunebed in Loon gehaald: 'Dit is bewust gedaan'

LOON - Vandalen hebben huisgehouden bij het hunebed in Loon. De deksteen is van het hunebed gehaald.
"Dat kan niet spontaan zijn gebeurd, dit is bewust gedaan", zegt Harrie Wolters van het Hunebedcentrum in Borger.

Herstel
Het Hunebedcentrum heeft contact opgenomen met de provincie. Die stuurt de provinciale archeoloog langs het hunebed. Uiteindelijk zal Staatsbosbeheer of Stichting Het Drentse Landschap de deksteen terugplaatsen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beheer van hunebedden in onze provincie. Wanneer het hunebed weer is hersteld, is nog onduidelijk.

Bierblikjes
Lia Tiems uit Loon ontdekte de sloop van het hunebed. "Ik was aan het paardrijden vanmiddag en maakte een klein rondje langs het hunebed", vertelt ze. Toen ze de vernielingen ontdekte, heeft ze meteen aangeklopt bij het Hunebedcentrum.

Dat vandalen toesloegen bij het hunebed, verbaast Tiems niet. "Het spookt hier weleens bij het hunebed", lacht ze. "Er staat vlak bij het hunebed een bankje en daar liggen ook altijd wel bierblikjes."

Vernielingen

In onze provincie zijn vaker vernielingen gepleegd aan hunebedden. Zo is het hunebed in bosgebied de Emmerdennen al meerdere keren het doelwit geworden van vandalen. Bij het hunebed in Annen is vorig jaar maart nog brand gesticht.

"Bij de vernielingen denk ik inderdaad aan bijvoorbeeld brandstichting, maar dat er eerder een deksteen van een hunebed is afgehaald, nee, dat kan ik me niet herinneren", zegt Harrie Wolters van het Hunebedcentrum.
Deel dit artikel: