Drents veulen al ruim 50 jaar militaire mascotte

WITTELTE/HAVELTE - Uwe, een Fries veulen uit Wittelte zal de reis die hij gisteren maakte niet snel vergeten.
Het jonge paard is sinds kort de mascotte van 44 Pantserinfanteriebataljon in Havelte. De militairen van het regiment Johan Willem Friso hielden gisteren hun jaarlijkse regimentsdag in het centrum van Leeuwarden. Uwe moet als mascotte met het bataljon op reis, maar is nog nooit in de grote stad geweest.

Onwennig

Een beetje onwennig snuffelt Uwe aan de stenen op het Zaailand, een groot plein in het centrum van Leeuwarden. "Hier is geen sprietje gras te vinden", hoor je het paard haast denken. In het begin schrok Uwe van de vele geluiden in de stad, maar dat went snel.

Verleden

Het Friese veulen is bij alle officiële momenten van het bataljon aanwezig. Het is een traditie die, met een korte onderbreking, al meer dan 50 jaar standhoudt. Ieder jaar zoekt 44 Pantserinfanteriebataljon een nieuw Fries veulen als mascotte. "Het heeft met ons verleden te maken, toen het regiment Johan Willen Friso nog in Zuidlaren gelegerd was", vertelt kapitein Herman van het bataljon.

Cadeau

De inwoners van Zuidlaren schonken in de jaren zestig een Fries veulen aan de militairen die gelegerd waren op de Adolf van Nassaukazerne. "Sindsdien hebben we het eenjarige stamboekveulen als mascotte", legt kapitein Herman uit. De militairen vertrokken in 1992 uit Zuidlaren.

Zuidlaardermarkt

Het veulen werd traditioneel gekocht en verkocht op de Zuidlaardermarkt, maar sinds de militairen in Havelte gelegerd zijn, zorgt Jan Pot uit Wittelte ieder jaar voor een nieuwe mascotte. "De opvolger van Uwe staat alweer klaar in de wei", aldus Jan Pot.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.