'Oneervol ontslag voor politiefunctionaris was terecht'

ASSEN - Oud-politie-functionaris Greet Elsinga is terecht ontslagen bij de Politieacademie, dat oordeelt de rechtbank Noord-Nederland.
Elsinga verzweeg bij de politieleiding dat ze ook het particulier recherchebureau Marple leidde. Met dit bureau deed ze in 2014 fraudeonderzoek naar vier ambtenaren van de provincie Drenthe.

Marple kwam in opspraak vanwege gebruikte onderzoeksmethodes bij de provincie zoals het plaatsen van gps-bakens onder auto's en een afluisterapp op een telefoon.

Klokkenluider
Greet Elsinga werd op 1 november 2014 ontslagen als beleidsadviseur bij de Politieacademie, wegens ernstig plichtsverzuim. In maart dit jaar vocht ze haar ontslag aan. "Ik ben een klokkenluider, ik heb niks fout gedaan", meldde zij tijdens de rechtszaak. Volgens Elsinga stelde zij misstanden binnen de organisatie aan de kaak. Dat zou volgens haar meespelen bij het oordeel om haar te ontslaan.


Oordeel rechtbank
De rechtbank verwerpt dit argument. Verder vindt de rechter dat Elsinga eerder openheid van zaken had moeten geven over haar werkzaamheden voor het recherchebureau. Ze had eerst ontkend dat ze particulier recherchewerk deed, toen de Politieacademie ernaar vroeg. Dat gebeurde na vragen hierover van RTV Drenthe. Later gaf ze het toch toe. Daarop werd ze ontslagen.


De rechter stelt dat ze meteen openheid van zaken had moeten geven over haar betrokkenheid bij het recherchebureau, in plaats van het eerst te ontkennen.

Terechte straf
Het niet melden van de nevenwerkzaamheden is in strijd met de regels bij de politie. Vanwege het ernstige plichtsverzuim, is het oneervol ontslag volgens de rechtbank dan ook een terechte disciplinaire straf.
Deel dit artikel: