'Theater in de buitenlucht ongekend populair'

DIEVER/SCHIPBORG - Het openluchttheater is populairder dan ooit volgens theatermakers. Vooral de grote theatervoorstellingen zijn razend populair.
Het Pauperparadijs in Veenhuizen is volledig uitverkocht, dat betekent dat 40.000 mensen de voorstelling gaan zien. Ook de kaartverkoop van het Shakespearetheater in Diever gaat weer beter dan vorig jaar: "In totaal zullen 22.000 mensen ons nieuwe stuk komen bekijken", zegt voorzitter Peter Sloot van het Shakespearetheater.

Onbekend stuk

"We zijn zelf ook verbaasd dat de voorverkoop nu al 30 procent boven eerdere jaren ligt, terwijl we gekozen hebben voor een onbekend stuk en we twijfelden of dat qua kaartverkoop wel goed zou komen." En daarmee is Sloot dus zeer tevreden.
Regisseur Jack Nieborg denkt wel te weten wat het buitentheater zo bijzonder maakt: "Je hebt als toeschouwer en als speler te maken met onvoorspelbare omstandigheden. Zo hing er tijdens een voorstelling wel eens lange tijd een luchtballon boven het theater, dan moet je als acteur goed kunnen improviseren om de aandacht vast te houden."

FestiValderAa

Op het FestiValderAa in Schipborg was het afgelopen weekend ook flink druk. Ruim 9.000 mensen bezochten het festival waarbij kunst, theater en muziek samenkomen in de Drentse natuur. "Vrijdag regende het de hele dag een beetje, daardoor was het wel wat minder druk", vertelt Moeps Stellingwerf van FestiValderAa. "Maar zaterdag begon het prachtig, toen hebben we alle dagbandjes verkocht en zaten we echt bijna helemaal vol."
Lees meer: In beeld: Muziek en kunst in de natuur bij het FestiValderAa
Kiemkracht
Locatietheater de PeerGrouP is ook neergestreken op het festivalterrein in Schipborg. Samen met Het Houten Huis en Gouden Haas voeren ze de openluchtvoorstelling Kiemkracht op. De voorstelling reist het hele land door, van Oerol op Terschelling naar het festival Over het IJ in Amsterdam. "Het is ongekend populair om in de zomer naar theaters op locatie te gaan, en dus in de openlucht te zijn", vertelt Petra van der Meer van de PeerGrouP.

Bluesopera

De PeerGrouP heeft in Drenthe een aantal flinke succesen op haar naam staan als het gaat om openluchttheater. Vorig jaar was Roodkapje te zien op het Balloërveld en daarvoor boekte het gezelschap succes met Drentse Bluesopera op locatie bij Gieten.

Natte bezoekers

Kort voor de voorstelling op het FestiValderAa zaterdagmiddag krijgen de bezoekers een flinke hoosbui over zich heen. Het hoort bij theater in de openlucht volgens Petra van der Meer van de PeerGrouP "Als het regent is het een extra toevoeging. Als je met z'n allen onder een regencapeje naar die voorstelling kijkt, geeft dat een gevoel van verbondenheid. De locatie is niet alleen een inspiratiebron, het is bijna een personage in het toneelstuk."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.