Ondernemers steigeren bij invoering toeristenbelasting Meppel

MEPPEL - Geen toeristenbelasting en lage tarieven voor pleziervaart en camperaars. Meppel heeft dat lang volgehouden, maar is nu toch overstag. Per 1 januari 2017 gaat de gemeente toeristenbelasting invoeren.
Een beslissing die niet overal met gejuich wordt ontvangen. Campingeigenaar Jan Koop de Wolde ziet een behoorlijke prijsstijging aankomen. "Op onze tarieven is dat al snel zo'n dertig procent. Dat is nogal wat", zegt De Wolde.
'Iedereen betaalt'
Het steekt de ondernemer vooral dat de gemeente de extra inkomsten wil gebruiken om de accommodaties in de stad op te knappen. De Wolde: "De camperplaats bijvoorbeeld. Iedereen moet gaan betalen om gemeentelijke accommodaties te verbeteren."
De Wolde vindt dat oneerlijke concurrentie: "Als iedereen moet meebetalen, moet ook iedereen in de sector er van kunnen profiteren. Dat is in dit geval niet aan de orde en dat klopt volgens mij niet." Het geld is volgens de ondernemer bedoeld om de stadscamping in stand te houden. "Daar hoeft de hele toeristische sector in Meppel niet voor te bloeden."

Hogere tarieven

Tegelijkertijd met de invoering van de toeristenbelasting gaan ook de tarieven voor overnachting in de haven of op de camperplaats omhoog. Dat is volgens het voorstel van de VVD juist bedoeld om oneerlijke concurrentie met de omgeving tegen te gaan.

Prijsverhoging

"Maar het feit blijft dat je de opbrengsten gaat steken in je gemeentelijke voorzieningen. Extra inkomsten om eigen kosten te dekken", vindt De Wolde. "Wij moeten dat doorberekenen aan onze gasten, zodat zij met een forse prijsverhoging te maken krijgen."

Dubbel

Vanuit financieel oogpunt is wethouder Henk ten Hulscher blij met de voorstellen omdat er extra geld in het laatje komt. "Maar als wethouder toerisme heb ik mijn vraagtekens. Prijsverhogingen kunnen de toeristische ontwikkeling van Meppel ook wel eens in de weg gaan zitten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl