Barger-Compascuum viert 150-jarig bestaan met historische theaterroute

BARGER-COMPASCUUM - Feest in Barger-Compascuum deze week. Het dorp bestaat 150 jaar en dat zullen alle (oud-)inwoners weten ook.
Om stil te staan bij de geschiedenis van het dorp, was er vanavond een theaterroute door het Veenpark.

Geen revue
Het is normaal gesproken in Barger-Compascuum een traditie om bij elk 25-jarig jubileum een revue - een soort amusementstheater - te organiseren, maar dit jaar is dat niet het geval. "We vonden een revue niet meer van deze tijd, dus we dachten: we doen het anders", vertelt regisseur Jan Suelmann.

De organisatie koos daarom voor een theaterronde door het Veenpark, volgens Suelmann een perfecte keuze: "Het is een prachtige locatie, we hebben hier alles bij de hand en hoeven geen decor te bouwen. We kunnen op het park alles uitbeelden en ook het Veenpark viert feest want dat bestaat vijftig jaar." 

Theater
Bezoekers van de theaterroute konden de hele avond door het Veenpark wandelen. Tijdens het wandelen waren er zeven verschillende voorstellingen te zien, gespeeld door zo'n vijftig acteurs die allemaal een binding hebben met Barger-Compascuum.

De voorstellingen gaan vooral over de geschiedenis van het dorp. Zo is er een voorstelling over alledaagse gesprekken in de tuin, eentje over de smokkelaars in het dorp en weer een andere over de oude school. 

Bezoekers
Het theater in het Veenpark kon rekenen op veel positieve reacties van de bezoekers, die allemaal een stukje geschiedenis herbeleefden. Bezoekers waren er genoeg: de grote voorstelling in het Harmonium was vier keer uitverkocht, dat komt neer om ruim achthonderd bezoekers.

Barger-Compascuum staat nog op meer manieren stil bij het 150-jarige bestaan, zo is er deze vrijdag een mega dance-event.
Deel dit artikel: