Vier vragen over de militairen uit Assen die in Mali omkwamen

ASSEN - In Mali zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld overleden tijdens een oefening met mortieren. Maar wat deden de mannen eigenlijk in Mali? En wat doet een mortiergroep precies?
Vier vragen en antwoorden over de militairen, hun werk en de missie in Mali.
Lees meer: Twee militairen uit Assen omgekomen in Mali
Wat deden deze twee mannen in Mali?
De mannen maakten deel uit van een mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade die de Nederlandse militairen in Mali ondersteunt. Nederlandse militairen zijn in Mali voor de missie Minusma (Multidimensional Integrated Stabilization Mission). De VN wil met de missie de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land herstellen.

Wat is een mortiergroep?

Een mortiergroep bestaat uit een groep militairen die mortieren afvuren. Een mortier is een buis met een slagpin op de bodem. In dit geval waren de mannen bezig met een 60 mm mortier. Het wapen is zo'n 85 centimeter lang en weegt ruim acht kilo.
De mortiergroep kan verschillende soorten munitie gebruiken zoals licht-, rook- of brisantgranaten. De laatste soort spat in scherven uit elkaar en is bedoeld om een tegenstander uit te schakelen. Het is nog niet duidelijk welke soort munitie werd gebruikt bij de oefening waarbij de twee militairen omkwamen.

Wat zijn de Stoottroepen?

Militairen Hoving en Roggeveld vielen onder het 13e Infanterie Bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard is de vereniging van dit bataljon die de tradities van de eenheid bewaart.
Het regiment Stoottroepen Prins Bernhard is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog toen Prins Bernhard opdracht gaf een leger te vormen uit leden van het gewapend verzet. In Drenthe kennen we naast het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard ook nog het Regiment Johan Willem Friso, het Regiment Oranje Gelderland en het Regiment Huzaren van Boreel.

Komen militairen vaker om bij een oefening?

Het gebeurt vaker dat militairen omkomen bij een oefeningen. In maart van dit jaar nog kwam een militair van het Korps Commandotroepen om het leven bij een schietoefening in het Brabantse Ossendrecht. Vorig jaar kwamen in Mali de twee bemanningsleden van een Nederlandse Apache-gevechthelikopter om het leven toen hun toestel door een technisch mankement neerstortte tijdens een schietoefening.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.