Zuidlaarders: Asielzoekers opvangen op plek Prins Bernardhoeve of Noorder Sanatorium

Het Noorder Sanatorium wordt genoemd als locatie voor een azc (Rechten: Google Street View)
Het Noorder Sanatorium wordt genoemd als locatie voor een azc (Rechten: Google Street View)
ZUIDLAREN - Als er een asielzoekerscentrum (azc) in Zuidlaren komt, dan willen de meeste inwoners van het dorp dat het azc in een leegstaand pand komt. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente Tynaarlo hield.
Het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve en het Noorder Sanatorium zijn volgens de inwoners de meest geschikte locaties voor een azc in het dorp.

Onderzoek naar azc

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat drie op de vijf inwoners zich geen zorgen maakt over de komst van een azc naar Zuidlaren. Van de ondervraagde inwoners maakt 41 procent zich wel in meer of mindere mate zorgen over de huisvesting van asielzoekers. Zij vinden het belangrijk dat het azc niet te dicht bij bestaande woningen komt.
Lees meer: Inwoners van Zuidlaren mogen meedenken over locatie azc
Aandacht voor begeleiding
De Zuidlaarders willen ook dat er aandacht komt voor goede begeleiding van de vluchtelingen ondersteuning bij de integratie en extra inzet op veiligheid. De enquête werd door 1.336 Zuidlaarders ingevuld. De gemeente Tynaarlo neemt de uitkomsten van de enquête mee in de overwegingen voor een locatiekeuze. Naar verwachting valt daar dit najaar een besluit over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.