Pastafari van Kerk van het Vliegend Spaghettimonster willen vergiet dragen op pasfoto

EMMEN - Als een hoofddoek op de pasfoto van een paspoort mag, dan mag een vergiet ook.
Dat was de inzet van een rechtszaak aangespannen door Dirk Jan Dijkstra uit Emmen. Hij is oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster.

Pastafari
De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is een snel groeiende geloofsgemeenschap die in Nederland 10.000 aanhangers heeft. Leden van de kerk, de pastafari, zijn herkenbaar aan het vergiet op hun hoofd.

Volgens Dijkstra is het vergiet vergelijkbaar met de hoofddoek die moslima's uit geloofsovertuiging dragen. Hij wil daarom op pasfoto's voor officiële documenten als de ID-kaart ook een vergiet op zijn hoofd. De gemeente Emmen weigerde dat en veegde ook het bezwaar van Dijkstra van tafel. Daarom stapte de Emmenaar naar de rechter.


'Individuele keuze'
De gemeente vindt dat de kerk van Dijkstra het dragen van een vergiet niet verplicht stelt. "Dit is een individuele keuze", zegt Vincent Beltman van de gemeente Emmen. Dijkstra zegt het vergiet zoveel mogelijk te dragen en doet dat uit godsdienstige motieven. "Dan zou ik bij iedere controle mijn vergiet af moeten doen. Dat is toch raar", zegt hij.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.