Microhuisje van zes vierkante meter: 'Het is prima bewoonbaar voor twee mensen'

WAPSERVEEN - Met twee mensen wonen in een duurzaam huis van maximaal 28 vierkante meter. Het is een nieuwe woonvorm voor starters die een hypotheek voor een volledig woonhuis niet kunnen opbrengen
In woongemeenschap De Hobbitstee in Wapserveen doen ze het al. "We zijn een groep jonge mensen die bewust aan het leven is in de natuur", zegt Laurens Groskamp.Lp als dakpannen
Groskamp bouwt de zogenoemde 'tiny houses' op De Hobbitstee. De huizen worden gebouwd van hout, maar ook van gerecycled materiaal. Zo worden lp's gebruikt als dakpannen en de bovenkant van een oude reddingssloep als bovenkant van een woning.

Zes vierkante meter
Een van de huizen die Groskamp bouwde is uitzonderlijk klein. "Het is echt een microhuisje geworden. Eigenlijk is het ook meer een gastenverblijf", zegt hij. "Maar alles is aanwezig. Er is gas, er is water en er is licht. Het is prima bewoonbaar voor twee mensen." In het huisje staan ook een bed en een uitschuifbare tafel.

Het was volgens Groskamp wel een puzzel om het microhuisje te bouwen. "De zes vierkante meter was een eis. Daar ga je omheen ontwerpen. Je bekijkt wat er nodig is om daar te wonen en dan ga je een beetje puzzelen."