De Broekstreek krijgt een eigen vlag

GARMINGE - Het is een langgekoesterde wens die nu in vervulling gaat: De Broekstreek krijgt een eigen vlag.
Inwoners van Garminge, Balinge en Mantinge stuurden bij een ontwerpwedstrijd zeven getekende vlaggen in, waaruit één wordt gekozen.

Er was ook een inzending bij die niet werd geaccepteerd en ook niet in het streekkrantje werd afgebeeld.

Geheim van De Broekstreek
"Nee dat kon echt niet", zegt Janine Joling van Plaatselijk Belang. Waarom wil ze niet zeggen. "Dat is het geheim van De Broekstreek."

Voorzitter Kees Kuik van Plaatselijk Belang vindt het jammer dat de bijnaam van de 'Broekstrekers' niet in een van de ontwerpen zit. "Er zijn heel mooie ontwerpen bij met symbolen uit de streek. Zoals de oude den van het Mantingerzand, de boer, de ploeg en de os. Er is goed over nagedacht."

Bijnaam?
Maar wat is die bijnaam van de Broekstrekers dan? "Stalpaolen. Palen waar de koeien vroeger de kop tussen hadden staan", zegt Kuik.

De ontwerpen zijn anoniem ingestuurd, met de naam van de maker er in een gesloten envelop bij. Zo konden de Broekstrekers puur op het ontwerp stemmen en niet op de bijbehorende persoon. Het ontwerp met de meeste stemmen wint.

Volgende week vrijdag wordt de winnende vlag gehesen. Die is al in de maak, maar alleen het speciaal geformeerde vlagcomité weet hoe die er uitziet. Ook de winnende ontwerper wordt dan bekend.
Deel dit artikel: