Pokémon Go houdt Drentse jeugd in zijn greep: 'Het is hier een redelijk gekkenhuis'

Jongeren verzamelen zich in Westerbork om Pokémon te vangen (Rechten: Nick Kremer)
Jongeren verzamelen zich in Westerbork om Pokémon te vangen (Rechten: Nick Kremer)
ASSEN - Het spel is nog niet eens uit in Nederland, maar toch krijgt 'Pokemon Go' de jongeren in ons land steeds meer in zijn greep.
"Het is hier een redelijk gekkenhuis", zegt Nick Kremer uit Westerbork. Hij zag al meerdere groepjes jongeren bij de Stefanuskerk rondhangen. "Die zie je dan steeds op hun telefoon kijken terwijl ze rondlopen. Ze zijn echt op zoek naar Pokémon."
Nina von Pickartz uit Borger zag al een groepje zogenoemde Pokémonmeesters in Ees. “Ik ben best veel groepen mensen tegengekomen. Tegenover mijn werk in Ees is een gym en ik zag een groepje mensen daarheen gaan”, vertelt ze. “Met een paar collega’s zijn we gisteren nog even rond gaan lopen langs wat Poképoints.”
Gouverneurstuin
Ook in de Gouverneurstuin in Assen verzamelde zich een groep spelers. “Daar had iemand een Lure Module gebruikt. Dat is een apparaatje in het spel waardoor Pokémon een half uur lang naar een bepaalde locatie gelokt worden. En in een half uur kwamen daar dus zo’n vijftien mensen op af”, zegt Jelmer Witteveen uit Assen.
Wat is Pokémon Go?
Pokémon Go, Gym’s en Poképoints. Het klinkt waarschijnlijk als een hoop abracadabra voor veel mensen, maar jongeren gaan er helemaal in op. Pokémon Go draait om fictieve dieren uit de tekenfilmserie Pokémon. Spelers gaan lijfelijk de straat op om op hun telefoon Pokémon te vangen.
Die Pokémon kunnen zich overal ophouden. In de tuin, in het park of op je werk. Eenmaal gevangen kan een Pokémon getraind worden. Daarna kunnen zogenoemde Pokémonmeesters ze gebruiken om een ‘gym’ te veroveren door aanwezige Pokémon te verslaan in een gevecht.
Zeldzame Pokémon
Pokémon Go-spelers komen vooral veel zogenoemde Pidgeys, Weedles en Rattata’s tegen. Dat zijn veelvoorkomende soorten, maar er zijn ook zeldzame exemplaren. Zo vond Stijn Steenhuis een Jinx aan de Bereklauw in Klazienaveen, bij de begraafplaats. Nina deed haar meest bijzondere vondst in de wijk Daalkampen in Borger. Daar trof ze een Gastly aan. Nick hengelt vooral de veelvoorkomende Pokémon binnen. "Maar ik heb ook een Ninetails gevangen, in het bosje achter de Stefanuskerk", zegt hij.
Het meest zeldzame exemplaar in de verzameling van Jelmer doet misschien bij meer mensen een belletje rinkelen. De jonge Assenaar wist namelijk een Pikachu te vangen bij de Baggelhuizerplas in Assen. Pikachu is één van de bekendste Pokémon uit de tekenfilmserie

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.