Windhoos trekt langs Hijken: 'De schade is enorm'

HIJKEN - Een windhoos heeft vanochtend flinke schade aangericht in Hijken. Het natuurgeweld gebeurde aan het Rheeveld.
Door de windhoos waaide een deel van het dak van een schuur. Dakplaten belandden op een woning, die daardoor ook beschadigd raakte. "We gingen naar binnen, want we werden nat van de regen", vertelt Arjan Bos. "Toen we opstonden, vielen de dakplaten naast ons. De schade is enorm."

'Ging allemaal net goed'
"Er zat iemand op het terras. Een dakplaat viel naast hem neer, het ging allemaal maar net goed", beschrijft Bos. "Het ligt overal. Ook de radiateur van de trekker is kapot, net als een autoruit."

Volgens Bos ging het allemaal erg snel. "Het besef komt later. Je doet er niks aan, het is de natuur. Maar het is wel vervelend."


Asbest
Bos mag het terrein nog niet op. "Er is allemaal asbest, we moeten wachten op een inventarisatierapport."

Ook op andere plekken in Drenthe is een windhoos gezien, onder meer in Gasselternijveen en 2e Exlöermond.

Slurfje
Volgens RTV Drenthe-weervrouw Leidi van der Veen bestaat er geen twijfel over dat het hier om een windhoos gaat. "Als je een slurfje ziet, is het een windhoos. Meestal komen die in augustus voor. Hier in Nederland hebben we niet heel zware windhozen over het algemeen", aldus de weervrouw.

In meerdere Drentse plaatsen zijn windhozen gezien. Volgens Van der Veen kunnen dat allemaal afzonderlijke windhozen zijn. "In iedere zware bui kan er een ontstaan. Een windhoos ontstaat door temperatuursverschillen. Als er bijvoorbeeld zon en stapelwolken zijn."
Meer over dit onderwerp:
Hijken gemeente Midden-Drenthe windhoos Rheeveld
Deel dit artikel: