'We willen mensen bewust maken van de geschiedenis van pingoruïnes'

NIETAP - Drenthe is een uniek gebied als het gaat om pingoruïnes. Landschapsbeheer Drenthe wil de overblijfselen uit de ijstijd bekender maken bij het grote publiek.
De beheerorganisatie ontwikkelt de website www.pingoruïnes.nl die in het najaar online komt, een lesprogramma voor scholen en er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Hunebedden

"Ik zou het heel mooi vinden als Drenthe geassocieerd wordt met pingoruïnes, zoals het nu geassocieerd wordt met hunebedden', zegt projectleider Anja Verbers van Landschapsbeheer Drenthe. "Als mensen weten wat ze zien, wordt iets interessanter. We willen ze daarom bewust maken van de geschiedenis van de pingoruïnes."

Wat is het?

Een pingo is een ijsheuvel ontstaan in de ijstijd. Een ijsheuvel ontstaat doordat grondwater zich door bevroren grond breekt en op het oppervlak vervolgens bevriest. Na de ijstijd smolt het ijs en ontdooide ook de bodem. Wat overbleef was een laagte, gevuld met water en soms een mooie randwal: een pingoruïne.

15.000 jaar geleden

Pingo's kunnen zo'n vijftig meter hoog worden. In Drenthe waren de pingo's wat kleiner, maximaal twaalf meter. Pingo's zijn 15.000 jaar geleden ontstaan aan het eind van de ijstijd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.