Patatboer krijgt prijs voor krokettenkunst

NIEUW-WEERDINGE - Rien en Edel Prinsen van Cafetaria Prinsen zijn uitgeroepen tot Meest Markante Horecaondernemers van Drenthe 2016. De jury roemt hun topproducten en spreekt van een sterrenzaak.
"Niet te geloven, ik zit hier al 3,5 uur met buikpijn", zei Rien Prinsen toen de jury van de vakprijs de cafetaria aan het Weerdingerkanaal met toeters binnenliep.

Verse en eigenzinnige kroketten

Markant betekent: persoonlijkheid, karakter en bijzonder zijn. En die eigenschappen gaan volgens de jury van de horecaprijs op voor cafetaria Prinsen. De snackbar bestaat al 25 jaar en Rien en Edel zijn zich gaan onderscheiden in het maken van eigen producten, eerlijk en vers. Of zoals Rien zegt: "Ik ben een patatboer die zich onderscheidt in het maken van verse, eigenzinnige kroketten."

Truffelkroket

Zo staan er in het assortiment met 30 soorten kroketten bijvoorbeeld gerookte palingkroket, truffelkroket, bloedworstkroket en broccolikroket. De snackbar is ook het patatje oorlog allang voorbij. De klant kan kiezen uit 38 patatgerechten.
Rien en Edel noemen hun zaak dan ook niet gewoon een snackbar, maar een snackspeciaalzaak. En naast de snacks verkopen ze ook wijnen en delicatessen.

Sterren-restaurant in jury

De jury bestond uit onder anderen Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Zuidwolde, het tweesterrenrestaurant in Zuidwolde dat vorig jaar de Markant-prijs won. Verder voormalig Markant-ondernemer, Jannette van Regteren van Brasserie het Raadhuys in Hoogeveen, Martijn Kral van restaurant de Eekenhof in Emmen, Hans ten Cate van hotel ten Cate in Emmen en Eric van Oosterhout, burgemeester van Aa en Hunze.

Grensverleggend

Juryvoorzitter Eric van Oosterhout: "Het is het Michelinsterrenniveau, maar dan van een cafetaria. De prijs dient niet alleen als aanmoediging om het goede werk voort te zetten, maar het is vooral een waardering voor hoe je grensverleggend iets fantastisch kunt neerzetten."

Underdog

Rien Prinsen: "Ik voelde me een soort underdog in deze competitie. Ik had niet het gevoel dat ik het zou redden, maar heel stiekem toch ook weer wel. Ik ben supertrots. Dat je met een staafje van tien centimeter de hele wereld over kunt gaan."
"We noemen het tegenwoordig krokettenkunst. We zijn al jaren bezig de simpele snack tot een van de meest begeerde snacks van Nederland te maken. Het is een passie waar we samen achter staan. Ik probeer me op te trekken aan de sterrenrestaurants van Nederland."
In de toekomst willen Rien en Edel hun snacks en specialiteiten ook leveren aan restaurants. "Maar momenteel hebben we al moeite genoeg om onze eigen klanten te bedienen."
Lees meer: Genomineerden Meest Markante Horecaondernemer Drenthe bekendgemaakt
Beredruk
Prinsen denkt dat de prijs een grote invloed gaat hebben. "Het is nu al beredruk, dus om eerlijk te zijn word ik er een beetje bang van." Edel: "We krijgen zelfs al bestellingen uit Amsterdam."
Grand café het Postkantoor in Hoogeveen, Landhotel Diever en Alida's Smulpaleis in Roden grepen naast de prijs.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.