Bibliotheken op platteland lijken gered: 'Fantastisch dat deze motie zo gesteund wordt'

ASSEN - Bibliotheken op het platteland lijken gered. Provinciale Staten nam vandaag unaniem een motie aan van CDA en PvdA om bibliotheekvoorzieningen voor iedereen in Drenthe te garanderen.
Daarmee wordt een eerder besluit van de provincie waarschijnlijk teruggedraaid.Dunbevolkte gebieden
"De provincie had besloten een deel van de subsidie te verleggen van het platteland naar de steden. Dat had gevolgen voor de dunbevolkte gebieden", vertelt Lenie van der Werf van Biblionet Drenthe. "Gemeenten in plattelandsgebieden hadden toen een probleem."

Maar redding is nu nabij voor de bibliotheken en dat is goed nieuws, vindt Van der Werf. "We zijn er heel erg blij mee. We vinden het heel goed dat de politiek zo goed geluisterd heeft naar signalen vanuit de bibliotheken en van de gemeenten. Ik vind het fantastisch dat deze motie zo breed gesteund wordt."

Innovatie
Provinciale Staten heeft Biblionet nog wel een opdracht meegegeven. Er moet gewerkt worden aan innovatie. "We hebben veel innovatieve ideeën. We zetten ons bijvoorbeeld heel erg in voor de bestrijding van laaggeletterdheid." Een voorbeeld van zo'n project is de taalcoach die binnenkort in bibliotheken in Borger-Odoorn komt om mensen te helpen die slecht of niet kunnen lezen. "We richten ons ook heel erg op de maatschappelijke rol, zoals mensen vaardiger maken met technologie."
Deel dit artikel: