Ziekte van Lyme beter vaststellen door nieuwe test

Een nieuwe test moet de ziekte van Lyme beter vaststellen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een nieuwe test moet de ziekte van Lyme beter vaststellen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN/OSS - Het bedrijf Innatoss in Oss gaat een betrouwbare test ontwikkelen om de ziekte van Lyme vast te stellen. Tot nu tot was die er niet.
Dat meldt
.


Geen zekerheid

Teken die besmet zijn met de borreliabacterie, veroorzaken de ziekte van Lyme. Een rode kring om een tekenbeet betekent vrijwel zeker dat er sprake is van Lyme. Maar er kan ook een besmetting optreden, zonder dat de rode kring verschijnt. De laboratoriumtesten waarmee de ziekte kan worden vastgesteld, geven niet altijd uitsluitsel.

Ziekte van Lyme

Mensen die de ziekte van Lyme hebben, kunnen daar langdurig klachten aan overhouden, zoals vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.
Innatoss
Innatoss doet onderzoek met vijfhonderd proefpersonen die onlangs zijn gebeten door een besmette teek. Het onderzoek moet leiden tot de ontwikkeling van een betrouwbare test op Lyme.

Meeste teken
Vorige maand werd bekend dat je in Drenthe het grootste risico loopt gebeten te worden door een teek. In de provincie worden gemiddeld drie keer zoveel tekenmeldingen gedaan, concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld met dertien procent toegenomen ten opzichte van het gemiddelde aantal van de afgelopen drie jaar. Het RIVM verwacht deze maand, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.