Vredehorstkerk Hoogeveen in de steigers: 'Het is een flink karwei'

HOOGEVEEN - Het orgel is ingepakt, de preekstoel is losgehaald en de rest van de inventaris wordt weggehaald. De Vredehorstkerk in Hoogeveen krijgt de komende weken een make-over.
De vloer wordt betegeld, het liturgisch centrum wordt een meter groter en de muren worden van een nieuwe frisse kleur voorzien. "Het plafond is nu wit en die wordt donker om tegenstelling te creëren", zegt kerkrentmeester Henk Hospers.

"Als je 35 jaar lang niets aan je eigen huis zou doen, zou je ook denken: 'daar moet nodig wat aan gebeuren', dat vonden we hier bij de kerk ook", zegt vrijwilliger Geert Jansen.

Ontkerkelijking
De renovatie van de kerk heeft te maken met het teruglopende kerkbezoek. Hierdoor zijn er minder inkomsten en wordt de Protestantse gemeente in Hoogeveen genoodzaakt om drie van de zes kerken te sluiten. Dat zijn De Grote Kerk, de Kerkboerderij en de Oosterkerk in de stad.

De kerkgangers van de Kerkboerderij trekken na de zomer in bij de Vredehorstkerk. "We hebben daar voldoende ruimte voor, we gaan hier straks zes- tot zevenhonderd stoelen neerzetten", aldus Hospers.

'Flink karwei'
De echte renovatie begint morgen, maar vanochtend kwamen tientallen vrijwilligers naar de kerk aan de Zuidwoldigerweg toe om de kerk alvast leeg te halen. "Het is een flink karwei, sommige dingen zijn namelijk best heel erg zwaar. Maar het is gelukkig allemaal goed gegaan", lacht Jansen.

De gerenoveerde kerk gaat op zondag 28 augustus weer open voor publiek.