Emmen profiteert van succes Dopper-waterfles

EMMEN - De waterflesjes van het merk Dopper zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De kleurrijke waterflesjes helpen de plastic afvalberg te verkleinen.
En ze worden gemaakt in Drenthe. Bij kunststofproducent VDL Wientjes in Emmen om precies te zijn.

3,5 miljoen stuks
Jaren geleden kwam de bedenker van de navulfles via verschillende bedrijven in Nederland uiteindelijk in Emmen terecht. Niemand kon het ontwerp van het flesje maken. Directeur Hans Meuleman van VDL ziet de mensen van Dopper nog komen.

"Ik dacht: dat is weer zo'n uitvinder die iets bedacht heeft waarmee hij in korte tijd heel veel wil verkopen. Dat wordt niks. Maar dat liep anders. We zouden 250.000 flessen maken. We hebben inmiddels zo'n 3,5 miljoen gemaakt."

Fles helpt afvalberg te verkleinen
De bedenker van de kleurrijke fles is Merlijn Everaarts. Hij wilde iets doen tegen de afvalberg van petflessen. Als je een fles maakt die je kunt schoonmaken en navullen, dan scheelt dat volgens hem een berg plastic afval. En dat is voor een deel gelukt.

VDL in Emmen maakt onder andere de oranje brievenbussen van TNT Post, maar ook kunststof onderdelen van verwarmingsketels en onderdelen voor de autoindustrie. Maar dat haalt het niet bij de fabricage van de Dopper-fles. Nog niet zo lang geleden tekenden de twee bedrijven een overeenkomst. Daarin is vastgelegd dat VDL de productie de komende jaren mag doen, ook als er een mogelijke uitbreiding komt naar de Verenigde Staten.

Belangrijk productiewerk voor Emmen
Er worden nog meer Drentse handen ingezet voor de productie van de Dopper-flessen. Medewerkers van werkvoorzieningsschap Emco en reïntegratiebedrijf W&O uit Emmen zetten de flesjes in elkaar en verpakken ze.

VDL heeft inmiddels een aantal nieuwe machines gekocht. "We kunnen straks 80.000 flesjes per week produceren."
Deel dit artikel: