Recreatiesluis De Haandrik gestremd: niet met je bootje de Vecht op

DE HAANDRIK - Even vanuit Coevorden met je bootje de Vecht op, Overijssel in. Het kon eindelijk weer sinds vorig jaar, maar nu tijdelijk even niet: de gerestaureerde sluis is defect.
"We hebben hier problemen met de rinketten. Dat zijn de schuiven die op de deuren van de sluis zitten. Ze willen niet open en aan de benedenkant niet dicht. We kunnen de deuren ook niet handmatig open krijgen", zegt gebiedsbeheerder Gerrit van Munster van waterschap Vechtstromen.

Met behulp van de rinketten kan het waterpeil aan beide kanten van de sluisdeuren gelijk komen te liggen, zodat de deuren open kunnen en bootjes de sluis in kunnen varen.

Oorzaak onduidelijk

"Waarom de boel geblokkeerd is, weet ik niet. Er komt vanochtend een duikploeg die onder water gaat kijken en ik heb een kraan besteld voor het geval de rinket of de hele sluisdeur eruit moet", aldus Van Munster. 

Jaar open

De recreatiesluis De Haandrik tussen Coevorden en Gramsbergen is pas in 2015 weer in gebruik genomen. Van oorsprong is De Haandrik een kruising van waterwegen, maar de Vecht naar Zwolle was decennialang deels niet bevaarbaar. De sluis functioneerde alleen als stuw voor het grote verval van bijna twee meter tussen De Vecht en het kanaal Almelo - Coevorden.

Geschikt maken

Waterschap Vechtstromen is bezig de hele rivier weer geschikt te maken voor recreatievaart. Daarvoor moeten er in de buurtschappen Diffelen en Junne bij Mariënberg nog twee sluizen worden gebouwd. In 2018/2019 moet dan de hele Vecht tussen De Haandrik en Zwolle weer bevaarbaar zijn. De Overijsselse Vecht is een regenwaterrivier met veel verval, waardoor sluizen nodig zijn. Anders zou de rivier grotendeels helemaal niet bevaarbaar zijn.

De recreatiesluis De Haandrik is waarschijnlijk tot na het weekeinde gestremd.
Meer over dit onderwerp:
sluis De Haandrik Coevorden gemeente Coevorden
Deel dit artikel: