Vliegtuigbom Roden is gevonden: 'Geen reden tot zorgen'

RODEN – Tientallen jaren gaf niemand iets om een vermeende vliegtuigbom onder het centrum van Roden. Maar met de zoektocht die enkele weken geleden begon, ging het toch bij menigeen kriebelen. En de bom? Die ligt er werkelijk.
Dat bevestigt de gemeente Noordenveld. Onder de Albertsbaan is vandaag een explosief gevonden. Burgemeester Klaas Smid is blij dat de bom is ontdekt. "Het is een goede zaak dat de bom is gevonden. Hiermee komt aan jaren van onzekerheid een einde.”

Facelift Albertsbaan reden voor onderzoek

Nu de Albertsbaan in Roden een facelift krijgt, vond de gemeente Noordenveld het een goed plan om onderzoek naar de bom te doen. Vandaag vond de firma Leemans een verdacht voorwerp op ongeveer vijf meter diepte onder de grond. De Explosieven Opsporingsdienst Defensie heeft het voorwerp onderzocht en concludeert dat het inderdaad om een bom gaat.
Lees meer: Waarschijnlijk zware vliegtuigbom onder Albertsbaan in Roden
'Geen zorgen'
Inwoners van Roden hoeven zich volgens Smid geen zorgen te maken. “De bom ligt al zeventig jaar onder de grond en daar verandert op dit moment niets aan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie gaat het nu identificeren.” Daarbij wordt onder meer gekeken naar de ontsteking van de bom. Smid: “Pas als daar meer over duidelijk is, kunnen we kijken of hij onschadelijk kan worden gemaakt of dat hij geruimd moet worden. Tegen die tijd weten we ook pas of we maatregelen moeten nemen.”
Lees meer: Zeshonderd Rodenaren moeten huis uit bij opgraven bom
Bombardement op Roden
Op 24 oktober 1941 vielen enkele bommen op Roden. De bemanning van een Britse bommenwerper kon door het slechte weer het doel in het Duitse Emden niet bereiken en gooide de bommen per ongeluk boven op het dorp. Het gemeentehuis raakte daarbij zwaar beschadigd, waarbij een dode viel. Een van de bommen ging niet af.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.